Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
R.k. templom (Szt. Mihály), barokk, 18. sz. Belsőben Madonna-szobor, fából, 18. sz.
külső leírás:
Külső: A kis domb tetején, szabadon álló, keletelet, egyhajós templom poligonális szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, északon és délen egyaránt négyzetes helyiség bővíti, nyugati tornya kis kiülésű rizalitot alkotva emelkedik a homlokzat fölé. A torony alsó szintjén nyíló, egy motívumba foglalt bejárata félkörzáródású, zárókődíszes, tükrös pilaszter keretezi, egyenes szemöldök zárja. A karzat szintjén félkörzáródású, zárókődíszes, szalagkeretes, nyújtott ablak, felette hullámdísz előzi meg a templomtesten körbefutó csonka főpárkányt. A toronytest felső, kétszintes része plasztikus falpillérekkel keretezett, háromrészes főpárkánnyal záródik. Alsó szintjén vakablak, vízszintes vakolatsávozású felső szintjén váll- és záróköves, szalagkeretes, félkörzáródású harangablakok, a párkány felett négyszögű sisak emelkedik.
A nyugati homlokzat tagozott attikával kapcsolódik a toronytesthez. A falsávokkal keretezett homlokzaton alul szalagkeretes körablak, felül zárókődíszes, félkörzáródású, nyújtott ablak nyílik.
A templom falát lizénák osztják, északi homlokzatán körablak, déli homlokzatán kör-, és nyújtott ablakok nyílnak, szentélyén két nyújtott ablak látható. A kapcsolódó mellékterek nyílásai hasonló keretezésűek, az ajtók váll- és záróköves díszűek.
Nyeregtető, cserépfedés.
A templomdomb aljában Gnadenstuhl típusú Szentháromság-szobor, a templom bejáratánál 1913-as kőkereszt.

Belső: Az egyhajós templomtér fölé tükrös falpillérekre támaszkodó, kétszakaszos hevederes csehsüvegboltozat borul, a diadalívvel elválasztott szentélynégyszög hasonló, míg a szentély cikkelyes negyedkupolás lefedésű.
A síkfödémes karzat két korinthoszi pilléren támaszkodik, 1942-ben épült a régi helyett. A diadalív északi oldalán copf szószék, kosarán rozettákkal, hangvetőjén alul a Szentlélek, felül a sugaras kőtáblák ábrázolása. A diadalív déli homlokfalán királynői díszbe öltözött, sugárkoszorús, koronás, barokk Madonna-szobor.
A falképek Závory Zoltán munkái, 1961 körül készültek.
A szentélyben a újabb tabernákulum felett a falra függesztett, barokk keretezésű Szt. Mihály-kép.
A két melléktér síkfödémes.
:
A kis domb tetején, szabadon álló, keletelt, egyhajós templom poligonális szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, északon és délen egyaránt négyzetes helyiség bővíti, nyugati tornya kis kiülésű rizalitot alkotva emelkedik a homlokzat fölé.
A torony alsó szintjén nyíló, egy motívumba foglalt bejárata félkörzáródású, zárókődíszes, tükrös pilaszter keretezi, egyenes szemöldök zárja. A karzat szintjén félkörzáródású, zárókődíszes, szalagkeretes, nyújtott ablak, felette hullámdísz előzi meg a templomtesten körbefutó csonka főpárkányt. A tornytest felső, kétszintes része plasztikus falpillérekkel keretezett, háromrészes főpárkánnyal záródik. Alsó szintjén vakablak, vízszintes vakolatsávozású felső szintjén váll- és záróköves, szalagkeretes, félkörzáródású harangablakok, a párkány felett négyszögű sisak emelkedik.
A nyugati homlokzat tagozott attikával kapcsolódik a toronytesthez. A fasávokkal keretezett homlokzaton alul szalagkeretes körablak, félkörzáródású, nyújtott ablak nyílik.
A templom falát lizénák osztják, É-i homlokzatán körablak, D-i homlokzatán kör- és nyújtott ablakok nyílnak, szentélyén két nyújtott ablak látható. A kapcsolódó mellékterek nyílásai hasonló keretezésűek, az ajtók váll- és záróköves díszűek.

Jó állapotban lévő templomépület.