Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom (Szt. Márton püspök) barokk, 1723. Átalakítva 1830-ban. Berendezés: fő- és mellékoltár, padok, keresztelőkút, népies barokk, 18. sz.
külső leírás:
Külső: Az egyhajós templom szentélye a hajónál keskenyebb, poligonális záródású. Északról félnyeregtetős sekrestye kapcsolódik, tornya a nyugati homlokzat előtt áll. A vékony toronytestet falsávok keretezik, bejárata félkörzáródású, szalagkeretes. A karzat szintjén félkörablak, legfelül félkörzáródású harangablakok. Az egyszerű főpárkány fölött attikaszerű felépítményről induló, négyszögű, falazott sisak emelkedik.
A hajótér egyenes oromzatú, tagozatok nélküli nyugati homlokzattal kapcsolódik a toronytesthez. A déli hajófalat három, a lizénákkal tagolt szentélyt két szalagkeretes, egyenes záródású állóablak tagolja.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: A szegmensdongás toronyalj és a hevederes csehsüvegboltozatos karzatalj egyhajós belső térbe vezet, melyet falpillérekre támaszkodó, három szakaszos hevederes csehsüvegboltozat fed. A diadalívvel elválasztott, boltozott szentély fiókos kialakítású.
A hajó nyugati végében pilléreken nyugvó, három szegmensíves nyílású orgonakarzat, egyenes mellvéddel. A déli hajófalon, a diadalív előtt barokk Mária-oltár: az oromzatán Mária-monogrammal díszített, korinthoszi oszlopokkal támasztott tört párkányú oltárt Szt. András és Alexandriai Szt. Katalin szobrai, valamint gyertyatartó angyalkák keretezik, középen új Mária-szobor.
A szentélyben barokk keresztelőkút és főoltár. Utóbbi egyenes párkányú, melyet korinthoszi oszlopok tartanak. A főoltárt Szt. Ferenc és Alexandriai Szt. Katalin szobrai keretezik, oromzati tondóján a Madonna-ábrázolása, két női szent (angyal?) között. Középképén a Keresztrefeszítetthez ill. a Szentháromsághoz imádkozó Szt. Márton.
A templom neobarokk freskói 1954-ben készültek.
:
Az egyhajós templom szentélye a hajónál keskenyebb, poligonális záródású.
Északról félnyeregtetős sekrestye kapcsolódik, tornya a Ny-i homlokzat előtt áll. A vékony toronytestet falsávok keretezik, bejárata félkörzáródású, szalagkeretes. A karzat szintjén félkörablak, legfelül félkörzáródású harangablakok. Az egyszerű főpárkány fölött attika-szerű felépítményről induló, négyszögű, falazott sisak emelkedik.
A hajótér egyenes oromzatú, tagozatok nélküli nyugati homlokzattal kapcsolódik a toronytesthez. A D-i hajófalat három, a lizénákkal tagolt szentélyt két szalagkeretes, egyenes záródású állóablak tagolja.

Jó állapot.