Megújulásunk támogatója:  

Chernel-kastély

azonosító:
9460
törzsszám:
10159
szélesség (lat):
N 47° 22,132'
hosszúság (lon):
E 16° 40,424'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Vas
helység:
cím:
helyrajzi szám:
1/11
település KSH kódja:
5166
földhivatal:
Szombathely Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Lakások, volt Chernel-kiskastély, klasszicizáló késő barokk, 18. sz. vége. Építette: Chernel György.
külső leírás:
Külső: Tájképi kertben, szabadon álló, téglány alaprajzú, földszintes épület. Utcai, keleti homlokzata 3+3+3 tengelyes, kétrészes főpárkány zárja. Magas lábazatát a pince fekvőablakai törik át. Az enyhén előrelépő középrizalitot négy toszkán pilaszter tagolja. Ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, könyöklővel, mellvéddel, az oldalsó tengelyeken egyenes szemöldökkel.
Kerti, nyugati homlokzata szintén középizalitos, 3+3+3 tengelyes, a faltagolás megegyezik a keleti homlokzat kialakításával, csupán a rizalit nyílásai eltérőek. Ennek középső tengelyében félkörzáródású, felülvilágítós ajtó, szélső tengelyében félkörzáródású, szalagkeretes ablakok. A rizalit előtt kocsifelhajtó, platói homlokfalában a pince szegmensíves bejárata.
Véghomlokzatai háromtengelyesek, azonos ablakkiképzéssel.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.

Belső: A bejárat mögötti kis helyiség vezet az épület tengelyével megegyező irányú középfolyosóra, mely nem fut végig a kastély teljes hosszában. A középfolyosóról nyílnak a hasonlóan síkfödémes szobák, új válaszfalakkal kialakítva.
A pince a lakórészhez hasonlóan középfolyosós kialakítású, melyet szegmensíves dongaboltozat fed. Erről nyílnak a hevederes csehsüvegboltozatos illetve fiókos dongaboltozatos helyiségek, a szélsők az épület teljes szélességében.
:
Tájképi kertben, szabadon álló, téglány alaprajzú, földszintes épület. Utcai, keleti homlokzata 3+3+3 tengelyes, kétrészes főpárkány zárja. Magas lábazatát a pince fekvőablakai törik át. Az enyhén előrelépő középrizalitot négy toszkán pilaszter tagolja. Ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, könyöklővel, mellvéddel, az oldalsó tengelyeken egyenes szemöldökkel.
Kerti, nyugati homlokzata szintén középrizalitos, 3+3+3 tengelyes, a faltagolás megegyezik a keleti homlokzat kialakításával, csupán a rizalit nyílásai eltérőek. Ennek középső tengelyében félkörzáródású, felülvilágítós ajtó, szélső tengelyében félkörzáródású, szalagkeretes ablakok. A rizalit előtt kocsifelhajtó, platói homlokfalában a pince szegmensíves bejárata.
Véghomlokzatai háromtengelyesek, azonos ablakkiképzéssel. Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.

Állapotjelentések

2012.04.20 13:33 piroska állapot: 3 - pont: 53

Feltételezem, hogy felújítás közben látom az épületet. A tető rendben van, az ablakok bedeszkázva, egyéb munka nem látszik. A környezet rendezett.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.