Megújulásunk támogatója:  

Chernel-kastély

azonosító:
9461
törzsszám:
8096
szélesség (lat):
N 47° 21,944'
hosszúság (lon):
E 16° 40,474'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Vas
helység:
cím:
helyrajzi szám:
24
település KSH kódja:
5166
földhivatal:
Szombathely Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Keramikus alkotóház, volt Chernel-kastély, kora barokk, 18. sz.-i helyén épült klasszicista, 1809. Belsőben lemeszelt eklektikus festés. Park. (megyei természetvédelmi terület)
külső leírás:
Külső: A későbarokk (copf) kastély téglány alaprajzú, az utca felől (keletről) egyemeletes, a kert felől (nyugatról) földszintes épület. Utcai homlokzata 3+3+3 tengelyes, középrizalitos, egyszerű övpárkány osztja, kétrészes párkány zárja, mely a rizalit fölött konzolokkal kiképzett. Földszintje vízszintes vakolatsávozású, ebben ülnek egyenes záródású, tagozott szalagkeretes ablakai. Félköríves, vállköves szalagkeretű bejárata előtt két páros toszkán oszloppal alátámasztott erkély, törpepilléres, balluszteres korláttal. Az emeleti ablakok tükrös köténye és szemöldöke egy keretbe foglalt, a szélső ablakokon a szemöldök szalagmintás kialakítású, a rizaliton sugaras-lunetta díszes. A főpárkány felett a rizalit fonott-díszes attikával záródik, középrészén kettős címerrel álló feliratos tábla. Kronosztikonos felirata

GaLLIs reDDIta PaCe ab Istro
et Arabone reCeDentIbVs

a címer alatt is látható évszámot adja ki: 1809, melyet talán az építtető monogramja, GC keretez.
A hátsó, kert felőli homlokzat szintén középrizalitos, 3+3+3 tengelyes. Nyílásai tagozott szalagkeretesek, részben átalakítva, elfalazva.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.
A korábban nagyobb területű, ám még ma is impozáns tájképi kert kastély előtti részében újabb medence látható, az utca melletti részben pedig barokk szobrok: Szent Ferenc (1721) és Nep. Szt. János szobra között középkori oszlopon Pieta, előtte a Holdsarlós Boldogasszony szobra.
A kert bejáratát két, fogazott fejezetű, falazott pillér jelzi, az árok felett átívelő pofafalakkal.

Belső: A bejárat utáni előtér hevederes csehsüvegboltozatos, balra nyílik a háromkarú lépcsőház, emelkedőben dongaboltozattal, a pihenőben csehsüvegboltozattal fedve. Az épület keresztfolyosós elrendezésű. A földszinti utcai szobák csehsüvegboltozatosak, a domboldalba mélyített pince dongával fedett.
Emelete is keresztfolyosós elrendezésű, síkfödémes. Kerti homlokzata mögött nagyobb méretű szalon.
:
A későbarokk (copf) kastély téglány alaprajzú, az utca felől (keletről) egyemeletes, a kert felől (nyugatról) földszintes épület. Utcai homlokzata 3+3+3 tengelyes, középrizalitos, egyszerű övpárkány osztja, kétrészes párkány zárja, mely a rizalit fölött konzolokkal kiképzett. Földszintje vízszintes vakolatsávozású, ebben ülnek egyenes záródású, tagozott szalagkeretes ablakai. Félköríves, vállköves szalagkeretű bejárata előtt két páros toszkán oszloppal alátámasztott erkély, törpepilléres, balluszteres korláttal. Az emeleti ablakok tükrös köténye és szemöldöke egy keretbe foglalt, a szélső ablakokon a szemöldök szalagmintás kialakítású, a rizaliton sugaras-lunetta díszes_ A főpárkány felett a rizalit fonott-díszes attikával záródik, középrészen kettős cimerrél álló feliratos tábla. Kronosztikonos felirata
GaLLIs reDDIta PaCe ab Istro et Arabone reCeDentIbVs
a címer alatt is látható évszámot adja ki: 1809, melyet talán az építtető monogramja, GC keretez.
A hátsó, kert felőli homlokzat szinten középrizalitos, 3+3+3 tengelyes. Nyílásai tagozott szalagkeretesek, részben átalakítva, elfalazva.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.
A korábban nagyobb területű, ám meg ma is impozáns tájképi kert kastély előtti részében újabb medence látható, az utca melletti részben pedig barokk szobrok: Szent Ferenc (1721) és Nep. Szt. János szobra között középkori oszlopon Piéta, előtte a Holdsarlós Boldogasszony szobra.
A kert bejáratát két, fogazott fejezetű, falazott pillér jelzi, az árok felett átívelő pofafalakkal.

Állapotjelentések

2012.04.20 13:39 piroska állapot: 4 - pont: 53

Az épület állapota megfelelő. A tetőnél látok hibát (kép).
Az utca felől harapós kutya kiírás riaszt, egy helybéli szerint már nincsenek kutyák, de azért közelebb nem mertem menni.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.