ev. templom
Győr-Moson-Sopron
Győr Körzeti Földhivatal
Ev. templom, középkori, 13. sz.-i eredetű, barokk, 1816.

A felújítás óta változásnak nem láttam nyomát. Nincs vizesedés, rendben van a tető, rendezett a környezet. Nagyon jó állapot.

A nagyon szép kis román kori templom felújítása után ragyogó fehér színével ritka szép látvány. A kis dombon most a lombok nélküli fáktól nem takarva messziről látszik.

A gyönyörű kis templom felújítása befejeződött. A környezet végleges rendezése folyamatban van.
Az 1965-66-ban végzett helyszíni szemle, illetve falkutatás alapján megállapítható, hogy a templom egyhajós, sokszögzáródású szentélyű, D-i oldalán díszes bélletes bejárattal, később elfalazott későromán résablakokkal, a XIII. sz. végén téglából épült. Ugyanezt támasztja alá a templom, majd a falu névadó szentjének a XIII. sz.-ban használatos elnevezésmódja is.
Az 1816-ban későbarokk stílusban átépített templom románkori eredetét a D-i, elfalazott bejárat nyoma és az itteni kapu lábazati faragványai alapján már Rómer feltételezte.
Laczkó D. feljegyzése szerint "a templom körüli akácásban régi temető" volt.
A 2000-től folyó újabb kutatások és a jelenleg (2002-ben is) folyamatban lévő munkálatok megközelítően a templom és környéke XIII. századi megjelenését kívánják visszaállítani
Forrás: A község honlapja.

Sajnos az előző felmérés téves, a Petőfi S. u. katolikus templomról készült.

Ez a szép kis templom a 13. század második felében épült. A helybeli lutheránusok elhagyott templomként vették birtokukba egykoron. Az ellenreformációt követő, a protestánsokat érintő megszorítások miatt akkoriban torony nem tartozott hozzá, ennek felhúzására 1816-ban került sor, amikor a templomot barokk stílusban újraépítették. A főbejáratnál láthatók a helyén állt Szent László korabeli, román stílusú templom kapubélletének töredékei. Felmérése és egyes középkori elemeinek helyreállítása először 1965-1966-ban történt meg. A napjainkban is tartó, különböző szakaszokra osztható felújítási munkálatok 1994-ben kezdődtek meg.

szépen rendbentartva