Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, késő román-kora gótikus, 13-14. sz. fordulója. Átalakítva a 14. sz. második felében. Átépítve és bővítve barokk stílusban 1759-ben. Berendezés: főoltár, szószék, barokk, 1760 körül.

A késő román, kora gótikus stílusban épült templomot a XIII-XIV. század fordulóján emelték. Később többször is átépítették, legutoljára 1759-ben, 1964-ben pedig restaurálták.

A Szent László tiszteletére szentelt templom kapuzata csúcsíves, a tetőszéke is kőből készült. Különlegességét az adja, hogy a boltozat és a tetőzet építésekor is csak követ használtak, azaz semmiféle faanyag nem került az épület szerkezetébe. Hogy milyen jó munkát végeztek a hajdani építészek, bizonyítja, hogy a kőtemplom nagyobb sérülés nélkül átvészelte az 1985-ös földrengést.

A templom hajója téglalap alaprajzú, és vele azonos szélességű a szentély, mely csúcsíves diadalívvel csatlakozik a hajóhoz. A szentélyben áll a kőből faragott szentségház, melyen néhány évtizede még kiolvasható volt elkészülése dátumának első két számjegye, a 14... A barokk főoltár a XVIII. századból való. A hajó csúcsíves záróboltozatán a két zárókő közül az elsőn az apostoli kettős kereszt látható egy pajzson, a másodikon pedig a pajzson hatágú csillagot viselő félhold, azaz a Hont-Pázmány nemzetség címere. A hajó falán freskó nyomait is látjuk.
Forrás: Vendégváró.
A szép kis templom több törődést érdemelne, kissé gondozatlan !