Schmidl-síremlék

azonosító1082
törzsszám15915
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaTEMETŐ
eredeti főtípustemetkezési emlék
eredeti típussírbolt
megyeBudapest
helységBudapest 10
címKozma utca 6.
helyrajzi szám42533
földhivatalFővárosi Kerületek Földhivatala
állapotKielégítő
rövid leírásSchmidl-síremlék. Kozma u. 6., zsidó temetőben jobb 8. sírbolt, készült Schmidl Sándor és családja számára 1903-ban. Lechner Ödön és Lajta Béla közös munkája.
külső leírásJelleg:
"Az építmény a temető fala mentén, hasonló családi sírboltok sorában kétoldalról szabadon áll, hátával a temetőfalnak támaszkodik. A sírbolt paraboloid ívű dongaboltozatos épület, amelyet elöl s hátul a boltozatnál szélesebb és magasabb, szélein szabad ívekkel formált fal zár le." A sírbolt alatt kripta helyezkedik el, tégla falazattal és téglaboltozatos födémmel. A felépítményt vasberon héj tartja. A homlokzatokat kék mázas, növény ornamentikát hordozó kerámiával burkolták. Bemélyedő mezőkben mozaikdísz található. A bejárati ajtó vasból készült, üvegezett. A kapu fölötti mezőben felirat: "Schmidl Sándor családja". Jobboldalt: "Tervezte Leitersdorfer Béla" A belsőben a falburkolatok a külsőhöz hasonlóan kerámia ill. mozaikdíszesek. A padlón márvány kriptafödél, körötte márványmozaik. A hátső falon márványtábla Scmidl Sándor és felesége születési és halálozási dátumával.
A temetőbejárattól jobbra levő sírboltok sorában elhelyezkedő, hátával a temetőfalnak támaszkodó, boglyaíves dongaboltozatos épület fodros, kék mázas kerámia burkolattal, mozaikdísszel, lemezdomborításos ajtóval. A belső dekoráció a külsővel megegyező technikájú.
Lajta Béla terve szerint épült Schmidl Sándor családja számára

Az építmény a temető fala mentén, hasonló családi sírboltok sorában kétoldalról szabadon áll, hátával a temetőfalnak támaszkodik. A sírbolt paraboloid ívű dongaboltozatos épület, amelyet elöl s hátul a boltozatnál szélesebb és magasabb, szélein szabad ívekkel formált fal zár le." A sírbolt alatt kripta helyezkedik el, tégla falazattal és téglaboltozatos födémmel. A felépítményt vasberon héj tartja. A homlokzatokat kék mázas, növény ornamentikát hordozó kerámiával burkolták. Bemélyedő mezőkben mozaikdísz található. A bejárati ajtó vasból készült, üvegezett. A kapu fölötti mezőben felirat: "Schmidl Sándor családja". Jobboldalt: "Tervezte Leitersdorfer Béla" A belsőben a falburkolatok a külsőhöz hasonlóan kerámia ill. mozaikdíszesek. A padlón márvány kriptafödél, körötte márványmozaik. A hátső falon márványtábla Scmidl Sándor és felesége születési és halálozási dátumával
 szerkesztés

Kép a fotópályázatból

Elhull a virág, eliramlik az élet

Állapotjelentések

2017.11.06 11:30 piroska - állapot: 4 - egyéb

       Kudelka
Kudelka
       Lukács
Lukács
   48-as honvédek
48-as honvédek
       ? Schwarz
? Schwarz

További Lajta Béla által tervezett síremlékek:Kudelka Jakab, Lukács Zsigmond, a Váci úti temetőből átkerült 48-as honvédek síremléke, Schwarz ? síremlék(benőve).

2017.03.29 09:50 piroska - állapot: 5 - egyéb


Jó állapotú.

2016.08.15 09:14 prozak01 - állapot: 5 - pont: 20


Továbbra is jó állapotban van

2010.06.23 10:40 prozak01 - állapot: 5 - koordináta: N 47° 28,793' E 19° 10,645' - pont: 4
Most picit kopottasabb -talán az utóbbi hetek időjárási viszontagságai miatt -de még mindig bőven rászolgál az 5-ös osztályzatra. A sírt gyakran látogathatják, erre utalnak az emlékezés kövei.

2009.08.12 12:57 prozak01 - állapot: 5 - pont: 4

Hazánk talán legszebb temetői emléke, Lajta Béla (kedvenc építészem) alkotása szerintem európai viszonylatban is megállja a helyét. És jó állapotban is van.

2008.08.07 11:56 Pilis50 - állapot: 4 - koordináta: N 47° 28,723' E 19° 10,722' - pont: 54-es elsősorban a körülötte lévő sűrű növényzet okozta károk miatt. A fásszáruak lenyomják az építmény mázas burkolatát, a környezetében (nem a falnál) lévő sírok körül nincs benőve, ki kellene szabadítani a sírt (a többit is) a növénydzsungelből. A mázas felület épnek tűnik, nagyon szép állapotban van. Oldalt látszik a kripta szellőzőcsöve is.