Izraelita temető

azonosító11176
törzsszám16062
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaTEMETŐ
eredeti főtípuszsidó temető
megyeBudapest
helységBudapest 8
címSalgótarjáni út 30.
helyrajzi szám38821/5
földhivatalFővárosi Kerületek Földhivatala
állapotPusztuló
rövid leírásMagas kőfallal körülvett, szabálytalan trapezoid alaprajú terület, melyet É-on és Ny-on a Kerepesi úti temető, délen a Salgótarjáni út, K-en ipartelepek határolnak. Alapítva 1874-ben Kapuépület és szertartási épületek, Lajta Béla, 1908.
külső leírásLd. a Rövid leírást. A Lajta béla tervezte kapuépítmény négyszögű alaprajzon nyugvó kétszintes, tömbszerű épület, melyhez ÉK-i sarkán hengeres torony csatlakozik. A főépületet sátortető, a tornyot lapos, pártázatos tető fedi. Főhomlokzata kváderkővel burkolt, a kövek közül egy-egy erőteljesen kiugrik. A kapuépítmény és a szertartási épületen hasonlóan. A két szintet összefogja egy csúcsíves óriás vakárkád. Az árkád ívét sugarasan rakott kövek keretelik, csúcsán zárókő. A vakárkádban visszaugratott, téglával burkolz falsík, ezen az emeleten két csúcsíves ablak, a fszt-en csúcsíves bejárati árkád, mely másfél tégla szélességben sugarasan keretelt. A nyílásban függőleges rudakból álló vaskapu, mely népies, geometrikus mintákkal díszített. Az oldalhomlokzatok téglaborításúak, a Ny-i homlokzat a temetőfal mellett tagolatlan. a K-i homlokzat téglaborítású, É-i sarkához torony csatlakozik. A hátsó homlokzat a főhomlokzathoz hasonló, alapeleme a két szintet átfogó, csúcsíves vakárkád.Az ÉK-i sarkon álló háromnegyedkör alaprajzú torony téglaburkolatos, kő lábazattal. Fst-jén egyenes záródású ablak, kőpárkánnyal és tégla szemöldökkel. Emeletén karcsú, magas, csúcsíves ablak, kő könyöklővel és zárókővel. A torony tetején pártázat. A toronyhoz ÉK felől kőlábazatú kerítés csatlakozik, rajta madarakkal díszített, az előbbi vaskapuhoz hasonló vasrács. A kapualj csúcsíves dongaboltozatos, a fal mentén padka. Az épületben gondnoki lakás található.
A bejárati épülettől É-ra van a szertartási épület. Négyzetes alaprajz, Ny-on keskeny melléképülettel. Az É-i és D-i homlokzat középtengelyének síkja visszaugrik. Eredetileg kupolával fedve, ez ma hiányzik. Vertikális homlokzattagolás. A falkorona szélein pártázat. Az egyenes záródású bejárat fölött kőkeretes, egyenes záródású hármasablak. Belső tere téglaburkolatos, berendezése elpusztult.
A temető Ny-i fala mellett családi mauzóleumok és szabadon álló, nagyméretű sírboltok. Túlnyomó részük historizáló. Számos szecessziós és modern. A K-i rész sorokra osztott, két fő, K-Ny irányú úttal. Az első sorokban hitközségi elöljárók, a Rabbiképző Intézet igazgatóinak sírjai.
Alpár Ignác, Vidor Emil, Maróti Géza, Fellner Sándor, Gerster Kálmán, Körössy Albert tervezte síremlékek.
állapot leírásaAz 1950-es évek végén lezárták, azóta többször esett áldozatul vandál pusztításnak. Ma már háborítatlanságáról gondoskodnak, de az épületek az összedőlés határán állnak, a síremlékek pusztuló állapotban vannak.
 szerkesztés

Képek a fotópályázatból

Becsülték az antik kultúrát holtukban is (Hatvany-Deutsch kripta)Szívek és vonalak

Állapotjelentések

2016.05.26 10:53 klo - állapot: 2 - pont: 4


Nincs változás a korábbihoz képest, de mintha megint dúsabb lenne a vegetáció. Ideiglenesen, a balesetveszély elhárításáig bezáratta a NÖRI. Cikk: http://www.muemlekem.hu/magazin/salgotarjani_uti_zsido_temeto_ideiglenes_bezaras

2015.05.17 10:00 piroska - állapot: 3 - pont: 6Az idei "teszedd" szemétszedési akcióban rengeteg zsákot sikerült megtölteni szeméttel, állítólag most kevesebb volt, mint ezelőtt.
A temető állapota változatlan.

2013.10.06 14:02 piroska - állapot: 2 - egyéb  ilyen volt
ilyen volt

Vidor Emil tervezte síremlékek.

2013.10.06 14:01 piroska - állapot: 2 - egyéb
Lajta Béla tervezte síremlékek.

2013.10.06 14:00 piroska - állapot: 2 - pont: 7

     Bejárat
Bejárat
Goldberger
Goldberger
Goldberger
Goldberger
Hatvani - Deutsch
Hatvani - Deutsch
Hatvani - Deutsch
Hatvani - Deutsch
Weiss Manfréd
Weiss Manfréd
Weiss Manfréd
Weiss Manfréd
Weiss Manfréd
Weiss Manfréd
    kerítés részlet
kerítés részlet
 bejárat
bejárat
  bejárat
bejárat
Sajnos a helyzet nem jobb. A gondnok és kevés lelkes érdeklődő munkája kevés ahhoz, hogy a sírok tovább ne romoljanak - kar vastagságú ágak is láthatók a kövekbe belenőve.

2011.11.29 08:21 prozak01 - állapot: 2 - egyéb


A temetőben nagyon ritkán fordul meg látogató (a zárt kapu ne tévesszen meg senkit, a gondnoknak kell csengetni, aki beengedi az embert) annak ellenére, hogy a jewinform nevű zsidó kulturális ajánló portál is megtekintésre ajánlja (http://www.jewinform.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=112&lang=hu), valamint Gerle János: Századforduló című könyvében is látogatásra javasolja a művészet iránt érdeklődőknek. Hogy mégis kevés ember jár itt, annak több összetevője lehet -az itt eltemetett halottak leszármazottjai már nagyrészt nem élnek, a temető városközponttól kieső jellege, és talán az, hogy még a gondnok szerint is veszélyes nagyon elmerészkedni a bejárattól a feltört sírok miatt fedetlen sírgödrök, a kripták meglazult díszítőelemei miatt.
Ennek ellenére aki nem merészkedik le a sétányokról, még a jelen állapotok mellett is egyedülálló élménnyel lesz gazdagabb.

2011.11.29 08:20 prozak01 - állapot: 2 - pont: 7A helyzet a legutóbbi jelentés óta is változatlan. A kerítést a szomszédos labdarúgó-edzőpálya felől is megbontották, főleg ott, és az utca felőli oldalon rengeteg a beszórt szemét. A kitakarításra, a kripták felújítására gyakorlatilag nincs esély, lassan széthullik minden. Talán csak a budapesti gettó áldozatainak parcellája mondható félig-meddig rendezettnek. Bárcsak lenne esély a megmentésére, hisz az itt nyugvó emberek úgy gondolom tettek annyit az országért hogy ne merüljenek így feledésbe, ráadásul a sírok jelentős része is komoly művészi értéket képvisel, ezért is fájó, ami itt történik -vagy inkább nem történik.

2009.11.11 10:19 prozak01 - állapot: 2 - pont: 3A ravatalozón a kupola már a 60-as években beomlott, már az ajtaja sincs meg, amely hasonlított Lajta egy másik munkájának, a Vas utcai iskolának a kapujára. Lényegében így egy torzó. A halotti asztal és a vízmelegítő kályha még megvan, de már az 50-es évek óta nem temetnek ide, sőt, már a XX. század elején erősen korlátozták a temetéseket a temető kicsi és nem bővíthető volta miatt. A sírboltok romosak, gyakorlatilag mind feltörve, a Salgótarjáni utca felől a Hatvany-Deutsch mauzóleum felé vezető keresztútra néző kapu felfeszítve, a falon lyukak, a kerítés jó darabon hiányzik, szemetet is szórnak be az utca felől.

És ez még állítólag jobb állapot hogy egy ismerősöm mondta, hogy még a 80-as években szinte gázolni lehetett itt a kiszórt csontokban.

Szörnyű hogy így hagytuk ezt a temetőt elpusztulni, a dualizmus kori ipari-, és pénzarisztokrácia, politikai és művészi elit számos képviselője nyugszik itt, Pl. Fényes Adolf, Wahrmann Mór, Horn Ede, Weiss Manfréd, stb.

2009.01.27 12:11 Pilis50 - állapot: 4 - pont: 5
Ahogy látom, semmi sem változott.

2008.07.25 09:46 Pilis50 - állapot: 4 - koordináta: N 47° 29,451' E 19° 5,823' - pont: 5előről
előről
belsőrésze
belsőrésze
hátúlról
hátúlról
elfogadható állapotú
elfogadható állapotú

Az épület elfogadható állapotban, a sírok környezete nagyon lepusztult képet mutat. A címe: Salgótarjáni út 6 szám (nem 30).