Gries-sírbolt

azonosító11315
törzsszám16080
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaEgyéb építmény
eredeti főtípustemetkezési emlék
eredeti típussírbolt
megyeBudapest
helységBudapest 10
címKozma utcai izraelita temető
helyrajzi szám42533
földhivatalFővárosi Kerületek Földhivatala
állapot
rövid leírásGries sírbolt. Közvetlenül a temető fala mellett álló, négyzet alaprajzú, boglyaívű kupolával fedett sírépítmény. Oldalról a burjánzó növényzet szinte megközelíthetetlenné teszi, hátsó fala a temető falához simul.Szecessziós, 1906-1907, Lajta Béla
külső leírásJelenlegi, lecsupaszított külsejű állapotában a sírépület nem tükrözi eredeti formáját. A csupasz falakat a keleti oldalon töri át a bejárati nyílás, a félköríves, jelenleg vasráccsal zárt kapunyílás kereteléséből csupán a felső, középkori bélletet idéző, fonadékos, hatágú csillagokkal díszített tört lemezes, mozaikos rész maradt meg. Ez alatt a béllet belső ívén GRIES = CSALÁD felirat látható. A mázas kerámialapjaitól megfosztott boglyakupolát négy oldalról törik át a félköríves kis ablakok hármas egységéből álló felülvilágítók.
Az építmény eredetileg fajanszféle (valószínűleg pirogránit) lapokból álló borítás fedte. Az alépítmény négy sarkán nagyobb csempelapokkal, héber felirattal ellátott nagy kiülésű fejezettel az építésznek sikerült tömzsi pillérek hatását kelteni, melyek között nagy méretű kváderes csempelapokkal burkolt fal húzódott. A sajátos formájú kupola felületét kisebb csempelapok fedték, ezeket ritmusosan hatágú csillag nyomata élénkítette. A kupolát ráhelyezett kisebb kupolarész zárta, a két elem között a kapubéllet motívumára rímelő fűrészfogas elválasztás futott.
állapot leírásaJelenlegi, lecsupaszított külsejű állapotában a sírépület nem tükrözi eredeti formáját.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2017.11.06 11:00 piroska - állapot: 4 - egyéb

  Leitersdorfer
Leitersdorfer
  Epstein
Epstein
   Lajta Henrik
Lajta Henrik

További Lajta Béla síremlékek a Kozma utcai temetőben:Leitersdorfer Dávid és felesége, Epstein Sándor, Lajta Henrik - Lajta Béla családtagjai. (2. parcella)

2017.03.29 10:00 piroska - állapot: 3 - egyéb
 padló mozaik
padló mozaik


 repedés
repedés
 hiányzó rész
hiányzó rész


 repedés
repedés
 repedés
repedés

Több helyen látható olyan repedés, ami a sírbolt végét jelentheti.

2016.08.15 09:25 prozak01 - állapot: 2 - pont: 12
Egy helyen még inkább károsodott a mozaikdíszítés, ráadásul a sírbolt alig látszik ki a növényzetből.

2013.02.08 10:46 prozak01 - állapot: 2 - pont: 9
Figyelmeztető jelleggel adok 2-est , mert kezd a 24. órába kerülni a síremlék állapota: tovább károsodott a belső mozaikdíszítés, azt pedig kétlem, hogy a hozzátartozók tárolnak benne kerti szerszámokat és söprűt..

Amúgy azt sem értem hogy miért nem védett a többi falsírbolt is a Schmidl-, és a Gries-sírbolton kívül (bár utóbbinál láthatjuk hogy a védelem nem ér sokat sajnos), hisz jelentős értéket képvisel Pl. a Brüll-, a Wellisch-, a Redlich-Ohrenstein vagy a Konrád-Polnay sírbolt is.

2010.06.23 10:42 prozak01 - állapot: 3 - koordináta: N 47° 28,762' E 19° 10,621' - pont: 4

Sokat romlott az állapota, eltűnt a díszkapu, továbbá valószínűleg a nagy esőzések miatt károsodott a belső mozaikdíszítés egy része is. Sürgős helyreállításra van szükség, amíg nem késő!

2009.08.12 13:01 prozak01 - állapot: 3 - pont: 4
Az eredeti pirogránit burkolat a kupolán már régóta nincs meg, a növényzet is károkat okozott. Ez jellemző a falsírboltok nagy részére a temetőben, úgy fest a temetők fenntartásában illetékes szervek (emitt a Chevra Kadisa, katolikus részről a BTIRT) úgy gondolkodnak hogy temetőbe járni úgyis aberráció, minek törődni velük..ugyanis a budapesti temetők nagy részére ez a jellemző, tehát korántsem egyedi az eset!

P.S: Pilis50, nem kell kötelezően sábeszdekli. Elég ha nem fedetlen fővel lépsz a temetőbe (ez a szabály zsidó szakrális helyeken). Tiszteljük meg őket ezzel, minthogy mi sem lépünk rövidgatyában, meg tescós izompolóban templomba.

2008.08.07 11:43 Pilis50 - állapot: 4 - koordináta: N 47° 28,691' E 19° 10,693' - pont: 5
itt hullik a burkolat
itt hullik a burkolat
kapuzat
kapuzat
jobboldal
jobboldal
baloldal
baloldal
szemben
szemben

hátul-felül
hátul-felül
menyezet
menyezet

4-es elsősorban a körülötte lévő sűrű növényzet okozta károk miatt. A fásszáruak lenyomják az építmény burkolatát, a környezetében (nem a falnál) lévő sírok körül nincs benőve, ki kellene szabadítani a sírt (a többit is) a növénydzsungelből. Elfogadható állapotban van, egy helyen hullik a vakolat. Arról nem volt szó, hogy sábeszdekli is kell a temetőben!