Ligeti-műterem és villa

azonosító11640
törzsszám16209
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípusvilla
jelenlegi kategóriaLakóépület
jelenlegi főtípusvilla
megyeBudapest
helységBudapest 14
címStefánia út 20.
helyrajzi szám32822 (környezet: 32616/1, 32618/9, 32813, 32823, 32617, 32700/1)
földhivatalFővárosi Kerületek Földhivatala
állapotVegyes
rövid leírásA villaépületet Bálint Zoltán és Jámbor Lajos műépítészek tervezték, és 1905-1906-ban épült fel Ligeti Miklós szobrászművész számára.
A villa a nagyjából szabályos négyzet alakú telek hátsó harmadában, az utcavonallal párhuzamosan áll. A szabálytalan alaprajzú épület magasföldszintes, kétszintes, homlokzatának bal oldalát a sátortetővel fedett bejárati, illetve lakórész uralja, míg a jobb oldalt a magas, széles műterem-fal, és -ablak határozza meg. A műteremhez eredetileg kis alapterületű terasz csatlakozott, melyet a későbbiekben nagy kiugrású terasszá alakítottak, mely alá műhely került. A teraszhoz később a bejárati oldal irányában további lapostetős, kívülről megközelíthető helyiséget toldottak. Az épületen eredetileg rusztikus, a sarkoknál megemelt kőlábazat futott végig. A hódfarkú cseréppel fedett tető éleit díszítő csúcs és sarokelemek közül számos még eredeti helyén van. A kertben számos faragott, historizáló díszítménnyel ellátott faragvány, illetve gipsz-, műkő öntvény látható.
A belsőbe lépve a földszintet az épület jobb oldalát uraló, két szint magas ún. nagy műterem és a bejárai folyosó melletti, ún. kis műterem határozza meg. A kis műterem mögötti L alaprajzú hallban karcsú falépcsőház látható, a helyiség falai faborításúak. Az emeleten három helyiség található. A lépcsőházból lehet feljutni a tetőteraszra. Az ablakok az eredeti, apró négyzetes osztást követik, az eredeti keskeny, szecessziós rácsokkal kísérve. Az épület teljes egészében alápincézett.
A II. világháborút követően Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész használta a műtermet.
külső leírásA villa a nagyjából szabályos négyzet alakú telek hátsó harmadában, az utcavonallal párhuzamosan áll. A szabálytalan alaprajzú épület magasföldszintes, kétszintes, homlokzatának bal oldalát a sátortetővel fedett bejárati, illetve lakórész uralja, az ún. kis műterem szögben elforgatva falazott négyzetes ablakával, az emeleten a lekerekített sarok vonalát követő ablaksorral, míg a jobb oldalt a magas, széles műterem-ablak és az azt övező, íves kialakítású falszakasz határozza meg, mely a tetőterasz mellvédjéül is szolgál. A műterem eredetileg kis alapterületű terasz csatlakozott, melyet a későbbiekben nagy kiugrású, négyzetes, téglaoszlopos korláttal kísért terasszá alakítottak, mely alá műhely került. A teraszhoz később a bejárati oldal irányában további, lapostetős, kívülről megközelíthető helyiséget toldottak. A bejárathoz szögben elforgatott előlépcső vezet, melynek íves nyílását növényi ornamensekkel díszes, kétoldalt fejezetet imitáló széles architráv és felette, a mai félköríves, üres mezőben angyalokkal körülvett címerpajzs volt látható. A bal oldalhomlokzatot földszinten egy ablak és a bejárat íves nyílása töri át, mindkettő hullámvonallal díszített vakolat kiemeléssel a bejárati nyílás növényi ornamentikával díszített vakolt fejezettel. A földszinti ablak felett az emeleten is van egy fektetett téglány alakú ablak, melyet két oldalról szintén hullámvonalas vakolatkeret emel ki.
A hátsó homlokzat kiugró tömbje és a bal oldalhomlokzat közé földszintes, íves kiképzésű, üvegezett tömb ékelődik. A hátsó homlokzat kontyolt félnyeregtetővel csatlakozik az épületmaghoz, illetve a műterem tetején kialakított terasz falazott mellvédjéhez. A négy ablak egykori vakolat keretelése lehullott. Az ablakok alatt magas pinceablakok nyílnak. Az épület jobb, műterem felőli oldalhomlokzatát a hátsó, alacsonyabb, hátraugratott szárny és a magas, kiugró műterem tömbje alkotja. A hátsó tömb egy vakolatdíszeitől megfosztott ajtóval és egy magasan elhelyezett ablakkal van áttörve, míg a műteremnek széles szegmensíves kapunyílása van, jelenleg rosszul záródó, vízszintes vasajtóval zárva. Az eredeti tervekhez képest eltérést mutat az ajtótól balra nyitott ablak.
Az épületen eredetileg rusztikus, a sarkoknál megemelt kőlábazat futott végig. A hódfarkú cseréppel fedett tető éleit díszítő csúcs és sarokelemek közül számos még eredeti helyén van. A tetőterasz dísztégla keretelésű, falazott, ívelt mellvédje javított, a főhomlokzati oldalon a legutóbbi felújítás során vasráccsal egészítették ki.
A kertben számos faragott, historizáló díszítménnyel ellátott faragvány, illetve gipsz-, műkő öntvény látható.
állapot leírásaA villa külső homlokzatainak az állapota rossz. A külső vakolat hullik, a hátsó homlokzatról teljes egészében hiányzik. A terasz korlátja töredezett, hiányos, rajta a kertből összegyűjtött, töredékes öntvények, talapzatok vannak elhelyezve. A tetőterasz felújításra került, de anyaghasználata nem műemléki szempontoknak megfelelő. A belsőben kialakított lakás felújított, és gonddal jó karban tartott.
A nagyműterem jelenleg üresen áll, elhanyagolt állapotban van. A közművek nincsenek bekötve, a házrészhez tartozó kéményt lebontották, teteje beázik.
átfedő műemlékLigeti-műterem és nyaraló (2009.06.18 22:45 Zerind)
 szerkesztés

Állapotjelentések

2016.09.17 15:07 piroska - állapot: 4 - pont: 7  vajon ma esett le az ág?
vajon ma esett le az ág?

Gondozatlan állapotú.
Kisfaludi Stróbl Zsigmond is lakott itt.

2014.11.08 09:45 piroska - állapot: 4 - pont: 5

    csipkerózsika-lak
csipkerózsika-lak


A 2008-ban lefényképezett földszinti festékes ablak - mely a felújítás jele lehetett egykor - még most is ugyanúgy néz ki az utcára.
Az épületet lakják, de nem gondozzák.

2013.06.17 09:28 prozak01 - állapot: 3 - pont: 9


Az épület állapota elhanyagolt, pusztuló, annyi változás történt mindössze hogy a korábban a kertjében látott üres lakókocsi már nincs ott.

2012.09.16 14:00 piroska - állapot: 3 - egyéb

Az épület a másfél évvel ezelőtti állapothoz képest nem változott, gondozatlan.

2010.12.08 12:30 rlevente - állapot: 3 - pont: 4

Semmi javulást nem tapasztaltam, a lakókocsi is megvan...
Viszont nem lakatlan, valaki kinézett az ablakon.

2009.11.03 12:27 prozak01 - állapot: 3 - pont: 3

Elhanyagolt, pusztuló állapotú az épület, és kertje is, amelyben többek között egy üres lakókocsi is áll.

2009.03.09 11:53 Pilis50 - állapot: 3 - pont: 5


Semmi mozgás. Pusztuló.

2008.11.05 16:46 QnJ - állapot: 3 - koordináta: N 47° 30,392' E 19° 5,797' - pont: 5változatlanul elhanyagolt állapot

2008.07.22 08:04 szipeti - állapot: 4 - koordináta: N 47° 30,266' E 19° 5,773' - pont: 5

Nagyon rossz állapotban lévő épület,de a felújítás jelei már látszanak.