Római katolikus templom

azonosító3549
törzsszám1692
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusr.k. templom
megyeFejér
helységAba
címBéke tér
helyrajzi szám493
település KSH kódja17376
földhivatalSzékesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírásR.k. templom, az egykori barokk templom (ma szentély) 1748-1753 között épült, Hatzinger Pál alkotása. A hajó és a torony 1846 után épült és 1945-ben megsemmisült. Szentély, kupolájában falkép, barokk, 1756. Berendezés: főoltár, szószék, barokk, 1764.
Különös 6 szögű alaprajzú kétszintes tölgyfából ácsolt építmény.
Tölgyfagerendákból, fa szegekkel, összedúcolt ácsozatú kő ill. téglaalapú épület.
Magassága16 m., tömegét sajátossá teszi, mindkét szint tetőzete az eresz fölött hagyományszerűen visszahajlik. A harangszinten a főpárkánnyal zárt deszka mellvéd fölött minden oldalon 2-2 félkörrel záródó árkádnyílás. teteje gúla alakú, ma pala borítású 12 félköríves ablaka van. Fa párkány alatt félköríves faajtó alsó részei deszkázottak.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2011.10.08 10:57 Patikus - állapot: 3 - pont: 5


Az érdekes, szokatlan építésű templom sajnos nagyon elhanyagolt állapotban van.
Kár érte, tatarozva értékes templom lehetne.

2010.05.30 10:03 carmin - állapot: 3 - pont: 3


A templom többi része is felújítást igényelne, omladozó vakolat csúnyítja el az egyébként különleges háromszög alapú építésű templomot.

2009.09.08 12:10 QnJ - állapot: 3 - pont: 3


A tető felújításra került, a sekrestyénél viszont ez elmaradt és ott beázás nyomai láthatóak. A gazdagon díszített templom felújítást igényelne.

2009.02.21 15:24 Fairy - állapot: 4 - koordináta: N 47° 1,637' E 18° 31,300' - pont: 5

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.

2008.07.03 18:39 Hajo - állapot: 4 - koordináta: N 47° 1,636' E 18° 31,304' - pont: 5

Szentély
Szentély
Szószék
Szószék
A szentély felett
A szentély felett


A karzatról
A karzatról
A bal oldali karzat képe
A bal oldali karzat képe
padok
padok
A templom a háború előtt
A templom a háború előttMeglepetésünkre a templomot nyitva találtuk. A helyi asszonyok és fiatal segítőik éppen takarítottak a templomban.
Ez éppen kapóra jött, mert korábban az abai multi geoláda megkeresésekor sem tudtunk bejutni. Most viszont igen! Sikerült fényképeket készíteni a templom belsejében, sőt Éva az egyik nénivel is hosszan beszélgetett. Időnként én is csatlakoztam.

Megtudtuk, hogy a templom hajója a 2. világháború idején egy bombázásban megsemmisült. Újjáépítették, de rövidebb lett a hajó. A bejárat előtt kb 8 m-rel van egy kb 2 m hosszú kő? vagy beton? darab, amely a néni elmondása szerint az eredeti homlokzat helyét jelzi.

Az épület kívülről háromszögletű kivéve az elé épített hajó részt (mely, mint elmondták, ma jóval rövidebb, minta világháború előtt.)
Belülről azonban sokkal inkább kerek templom benyomását kelti.

A belső rész a barokk stílusnak megfelelően gazdagon díszített. Szentély, nagyméretű vászon? festménnyel és jobb oldalán szószék.
A kupola rész freskóval díszített.
A szentély jobb oldalán (és valószínűleg a balon is) kevés lépcsőn fel lehet menni a kerek részből kidudorodó sarokban kialakított karzatra, mely a külső háromszög részből adódó sarok.

Az épület külső minősége hagy némi kívánnivalót. A sarkoknál és az ereszcsatornák környékén több helyen a téglákig leomlott a vakolat valószínűleg leázást miatt. Az utóbbi 1-2 évben látvalevőleg javították az ereszcsatornát. (Valószínű, hogy ma már nem ázik). A tetőt a helyi néni elmondása szerint az új Atya érkezése után (kb 10 éve) újították fel. Ma is olyan, mintha új lenne.

Sajnos a nagy beszélgetésben a GPS-ről fényképeket elfelejtettem készíteni. Szükség esetén egyéb bizonyítékot tudok szolgáltatni, hogy most jártam ott.