Kégl-kastély és parkja

azonosító3936
törzsszám9262
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyeFejér
helységSzékesfehérvár
cím
helyrajzi szám20145/2, 20149/2 (környezet: 20148/1, 20145/1, 20142/2, 20145/3, 20149/4, 20150, 20149/1, 20146)
település KSH kódja14827
földhivatalSzékesfehérvár Körzeti Földhivatal
állapotPusztuló
rövid leírásVolt Kégl-kastély, neoreneszánsz, 1878. Tervezte Hauszmann Alajos.
külső leírásKülső: A Csalapuszta mellet emelkedő domb aljában, szabadon álló, szabálytalan U alaprajzú, keleti court d`honneur-ös kialakítású, jórészt egyemeletes, historizáló kastélyépület és melléképületei.
A kastély tömegformálás szempontjából szabályos U alaprajzú keleti részből, s az ehhez nyugatról csatlakozó három pavilonból: az északi, kétemeletes toronyból, a hozzá kapcsolódó egyemeletes részből, a déli sarkon álló erkélyes pavilonból, s az utóbbi kettőt összekötő portikuszból áll.
Az egész épületen végigfut a lábazati párkány, a földszinti vállpárkány, mindkét szint könyöklőpárkánya, a tagozott, háromrészes övpárkány, s a háromrészes, fogrovatos, konzolsoros főpárkány. Az épület sarkain, s a különböző rizalitok, tornyok sarkain armírozás látható. Az alsó szint vakolt, az emeleti szintek nyerstégla falazatúak. Az U alaprajzú alapépület földszintje vízszintes vakolatsávozású, az itt ülő ablakok félkörzáródásúak, szalagkeretesek. Az emeleti ablakok itt egyenes záródáúak, tagozott szalagkeretesek, faltáblás mellvéddel, állókonzolos szemöldökkel.
Keleti homlokzata középrizalittal képzett, court d`honneur-ös kialakítású, 1+2+3+2+1 tengelyes. A középrizalit földszintjén toszkán oldalpillérekkel és középoszlopokkal, a falsíkon ezeknek megfelelő toszkán pilaszterekkel képzett portikusz áll, e mögött nyílik a félkörzáródású, vállpárkányos kapu, eredeti kapuszárnyakkal.
Északi oldalhomlokzata négytengelyes alapépületi részből, s az ehhez nyugaton kapcsolódó toronyból áll.
A torony mindkét homlokzata félkörzáródású ablakokkal áttört, melyek száma felfelé, a súly könnyítése céljából is, nő. Keretezésük felfelé egyre egyszerűsödik: a földszinti egy ablakot szalagkeret és pilaszterek, az első emelet egy ablakát szalagkeret és mellvéd, a második emelet ikerablakát szalagkeret övezi, míg a felső szint hármas ablaka keretezetlen. A torony sisakjához ferde fiatornyok kapcsolódnak.
A nyugati, kerti homlokzat torony melletti pavilonja a földszinten három, megszokott típusú ablaktengelyből áll. Emeleti félkörzáródású ikerablakait ión pilaszterek keretezik, előttük ballusztrádos erkély. A pavilon tetején elhelyezkedő tört timpanonból emelkedő, szegmensíves timpanonnal záródó aediculás oromzat, s a mögötte futó ballusztrád visszavezeti a torony magasába tévedt tekintetet az alacsonyabb részekhez.
Az alapépület öt tengelye és félkörzáródású bejárata előtt futó, klasszikus jellegű, toszkán rendű, oszlopos-gerendás portikusz, illetve tetején ballusztrádos erkély vezet a délnyugati sarokpavilonhoz. Ennek alsó szintje előtt a nyolcszög öt oldalával záródó, félkörzáródású ablakokkal áttört kiszögelés áll. Ennek tetején ballusztrádos erkélyére félkörzáródású ikerajtó nyílik. A pavilon főpárkánya fölött a ballusztrádos attikához volutákkal kapcsolt, kettős nyílású, tört timpanonos aedicula áll.
Déli oldalhomlokzata az alapépület négytengelyes részéből, s a sarokpavilon ikerablakokkal áttört déli falából áll.
Különböző tetőszerkezetek, palafedés.
A kastély előtti füves parteren 1900 körüli medence roncsai állnak.
A kastélytől északra a kastéllyal rokonítható elemekkel alakított épület, a bejáratot is ellenőrző gazdasági épület áll.
A kastélyparkban számos újabb épület között korabeli kocsiszín, majorsági épület áll.
A kastélytól délnyugatra a parkban szétszórt faragott kövek.

Belső: A keleti bejárat vakárkádos falú előtérbe vezet. Innen jobbra nyílik az egyterű, háromkarú lépcsőház, mely az emeleten öntöttvas oszlopok támasztotta, finoman képzett párkányú loggiára vezet.
A földszint síkfödémes, helyenként poroszsüvegboltozatos lefedésű, körbejárható teremsorral alakított. Nyomokban felbukkan az eredeti terrazzo. Az első emelet hasonló rendszerű, síkfödémes lefedésű. Az emelet vastag gerendás födéme számos helyen beszakadt, s ez az épület pusztulását vetíti elő.
Az egész épület alatt pince húzódik. A különböző helyiségek a dongaboltozatos keleti pincefolyosóról közelíthetőek meg, a nyugati, illetve a folyosó végén, az északi oldalon fekszenek, poroszsüvegboltozattal, donga-, és csehsüvegboltozattal fedettek.
A pincefolyosóról nyíló, középen elhelyezkedő helyiségben alátámasztás nélküli körlépcső vezet az emeletekre, kovácsoltvas korláttal.
 szerkesztés

Kép a fotópályázatból

letűnt pompa

Állapotjelentések

2018.01.20 15:13 kittif - állapot: 3 - koordináta: N 47° 13,790' E 18° 29,720' - pont: 25

nyugati homlokzat erkélye
nyugati homlokzat erkélye
a tóban gyönyörködik
a tóban gyönyörködik
nyugati homlokzat
nyugati homlokzat

keleti homlokzat
keleti homlokzat

A tulajdonos megengedte, hogy körbesétáljam, de bemenni nem engednek. Körbe van kerítve, mert az erkélyekről hullanak a beton elemek. (Röstellem, de elfelejtettem a GPS fotót)

2010.03.06 15:24 klo - állapot: 3 - pont: 4

A kastélyt fotózva véletlenül találkoztam a tulajdonossal, aki elmondta, hogy a felújítás következő ütemében a park felőli teraszokat, erkélyeket fogják rendbe tenni. Ha elkészül, kaszinó és étterem lesz a kastélyból és természetesen a nagyközönség számára látható lesz - igaz, erre még csaknem 5 évet kell várni.
Az épület egyébként a fotókon látható romos állapotban van, továbbra is csak a tető újult meg, bemenni az életveszély miatt nem lehet. A 3-as a reménybeli felújításnak szól.

2009.01.20 09:32 Patikus - állapot: 3 - pont: 5


A szép kastélyépület tatarozás alatt áll, lassan készül. de van remény, hogy rendbehozzák.

2008.06.21 17:35 Reggel - állapot: 4 - koordináta: N 47° 13,791' E 18° 29,704' - pont: 5Két éve még 1 osztályzatot kapott volna, most viszont, látszik, hogy van gazdája. A tetőszerkezetet lecserélték. Reméljük, hamarosan elkészül.