Prépostsági romok

azonosító6144
törzsszám2490
védettségMűemléki védelem
jellegRom
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
eredeti főtípustemplom
eredeti típusr.k. templom
megyeKomárom-Esztergom
helységDömös
címFelsőfalu-dűlő
helyrajzi szám403
település KSH kódja6594
földhivatalEsztergom Körzeti Földhivatal
állapotKifogástalan
rövid leírásA község Ny-i végén elterülő temetőben, körülkerített területen, szabadon álló, keletelt, háromhajós, két Ny-i tornyos, háromapszisos templom föld feletti maradványai, váltakozó magasságban kiegészítve. A főszentély alatt, a mellékhajók apszisaiból megközelíthető altemplomban, az ásatások során előkerült lábazatok, fejezetek, téglából falazott pilléreken, másodlagosan elhelyezve. Kőből falazott kitöltőfalak és vasbeton szerkezetű lefedés. A templom D-i falához épült, téglalap alaprajzú királyi palota feltárt romjaiból egy dongaboltozatú pince látható. 1063-ban I. Béla, 1079-ben I. László király tartózkodott itt. Dömös a 11. században királyi birtokközpont volt, ahol királyi ház (ennek helye ismeretlen) és templom vagy kápolna is állt. A prépostságot Álmos herceg alapította, 1107-ben szentelték fel a templomot. Az építkezéseket II. Béla fejezte be 1138-ban. A prépostság épülete 1321-ben elpusztult. 1702-ben falait felrobbantották. A Dunára néző falnál kialakított kápolnát 1743-ig, az új templom felépüléséig használták, köveit is ennek építéséhez hordták el. Régészeti feltárása 1977-ben történt, helyreállítása 1989-ben.
külső leírásA Dobogókő utcában, nem messze a Petőfi tértől terül el az a telek, amelyen a romok találhatók.
A templom föld feletti építményéből csak csekély romok maradtak meg. A középhajó vastag falainak maradványait a szentély előtt néhány méter magasságig, az oldalhajók apszisát az előbbihez simulva, de már alig kiemelkedően a föld színéből mutatja be koznzerválva.
A többi, ami a terepszint felett látható, beton kiegészítés, így a két torony lábazatának jelzése is.
A mellékhajók apszisaitól kétoldalt egy-egy negyedköríves lépcső indul az altemplomba, mely a főhajó szentélye alatt fekszik. Itt hat középoszlop és a falakhoz támaszkodó tíz féloszlop tartja a keresztboltozat mezőit.
Az oldalfalak részben faragott kövekkel burkoltak, részben köpenyezés nélkül láthatók a kitöltő kőfalak.
A szentély íves alaprajzú, mellette egy-egy félköríves fülke. A nyolcszögű pillérek, félpillérek, hevederívek téglából falazva helyreállítottak, néhány helyen az ásatások során előkerült lábazatok és fejezetek beépítésével. Az utóbbiak mindegyike más és más - geometrikus, növénydíszes vagy figurális - a román építészet gyakorlatának megfelelően. A boltozatok nem kerültek helyreállításra, üvegbeton szerkezet ad kellemes megvilágítást.
A szentély D-i falához csatlakozott az egykori kúria. A feltárt romokból egy dongaboltozatos pince észlelehető.
A terület teljes feltárása még várat magára, de az altemplom látogatható.
állapot leírásaAz altemplom eredeti funkció szerint működik, a többi rom. A bemutatásre kerülő, konzervált ill. restaurált részek állapota kifogástalan.
 szerkesztés

Képek a fotópályázatból

KukucskálásÍziszTájkép

Állapotjelentések

2016.08.21 15:12 ngabi - állapot: 5 - pont: 28A romok, és az altemplom gondozott, jó állapotú

2012.05.09 13:36 Bélosz - állapot: 3 - pont: 15

NAPI KÓD
NAPI KÓD
Központi rom
Központi rom
ZÁRVA
ZÁRVA
infó
infó
NO COMMENT!
NO COMMENT!
Útba igazítás :-)
Útba igazítás :-)

A rom megközelíthető, de a megadott telefonszámon nem jelentkezett senki, ezért csak a felszini romok között nézelődtem. A terület felemás jelleget mutat: a bejárat és környéke gondozottabb (elötte mini játszótér), de a rom mögötti rész már gazos, elhanyagolt... Egy pince-lejárat hevenyészett, összetört léc-kerítéssel és egy "ÉLETVESZÉLYES" táblával rontja az összképet... A tájékoztató "táblán" (=A4-es papírlap) a következő telefon-szám látható: 06-70-510-10-36. (Ezt nem vette fel senki.) Legközelebb előző nap próbálok telefonon egyeztetni - ezt javaslom a következő látogatóknak is... :-)))

2010.04.18 09:15 piroska - állapot: 4 - pont: 6

messziről
messziről
közelről
közelről

szép, de mi lesz, ha megnő?
szép, de mi lesz, ha megnő?
lépcső
lépcső
fal
fal
lejárat
lejárat
talapzat?
talapzat?

Amit mi láthattunk, az rendben van, a Műemléki Világnap keretében ma megtekinthető lett volna, ha akkor jövünk, amikor nyitva tart.(Túl korán és túl későn voltunk Dömösön)

2010.04.18 09:14 carmin - állapot: 4 - pont: 6


Változatlan állapotban van, bekerített területen, de a kerítés egy helyen a földig ledöntve, így bárki bejuthat. Az altemplom még zárva volt.

2009.08.02 17:34 rlevente - állapot: 4 - koordináta: N 47° 45,851' E 18° 54,202' - pont: 4


Bejutni mi sem tudtunk, mert későn érkeztünk.
A felszíni részeknél nincs változás.

2009.04.12 12:16 snake - állapot: 4 - pont: 4

A felső részek jó állapotban vannak, az alsóra nem jutottam be, mert csak május 1 után látogatható. A beton kilátószerű valami borzalmas.

2008.11.23 11:28 klo - állapot: 3 - koordináta: N 47° 45,851' E 18° 54,203' - pont: 10


moha
moha

A magyar műemlékvédelem egyik legendás rekonstrukciója lásd a KÖH honlapját: http://www.koh.hu/index.php . Sajnos vizesedik, az altemplom kövein itt-ott megjelent a moha, vagyis beavatkozást igényelne (ezért a hármas osztályzat). A koo-k az altemplom bejáratára mutatnak. Telente egyébként csak külön egyeztetéssel látogatható (elérhetőség a fotón).