Balás-kúria

azonosító6530
törzsszám5672
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskúria
megyeNógrád
helységBecske
címFő u. 33.
helyrajzi szám237
település KSH kódja12016
földhivatalBalassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapotKielégítő
rövid leírásNagyméretű telken, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület, kontytetővel. D-i oldalán négyzetes alaprajzú, hat pilléres, nyitott veranda, É-i oldalának nagyobb részén nyolcoszlopos tornác. Az épület Ny-i vége és a veranda későbbi hozzáépítés. Kéttraktusos belső, a régebbi részben tükörboltozatos, az újabb részben poroszsüveg boltozatos helyiségek. Padlásának és kisméretű pincéjének bejárata a Ny-i, hozzáépített részben. Falképek: klasszicista (lemeszelve), 1820 körül. Épült 1820 körül, a 19. század végén bővítették, majd Sipeki Balás Lajos rozsnyói püspök és testvére vásárolta meg. Újabb bővítésére 1924-ben került sor. Ugyanezen a telken, az É-i telekhatáron, részben felújított, nyeregtetős, két részből összeépült, hosszú ház.
külső leírásSzabadon álló, téglalap alaprajzú épület kontytetővel, cserépfedéssel. Telkének szélén gazdasági épületek állnak: két földszintes, nyeregtetős, cserépfedésű, egymással összeépült ház. A főépületben óvoda és orvosi rendelő, a melléképületek utca felöli, felújított részében a polgármesteri hivatal működik, a másik rossz állapotban lévő rész raktár, illetőleg használaton kívül van.
Az épület jól láthatóan két részből, az eredetiből és egy, a nyugati oldalhoz hozzáépített bővítésből áll. (A régi házban van az óvoda, az "új"-ban a rendelő.)
A kúrián a lábazat és háromrészes főpárkány fut körbe, északi homlokzatát nyolcoszlopos tornác, délit négyzetes pillérek tartotta, négyzet alaprajzú, kontytetős nyitott veranda tagolja. A hosszabbik homlokzatok 8, a rövidebbek 3 tengely hosszúságúak. Az ablaknyílások állótéglány alakúak, keretelésükben 3 típus különböztethető meg: a nyugati, a déli és a keleti homlokzaton sima szalagkeret, fölötte félköríves, tagozott szemöldök, az északi homlokzat szélein keret nélküli ablakok vízszintesből induló és oda érkező, szegmentíves tagozott szemöldökpárkánnyal, szélein lecsüngő, kannelúrázott ráccsal, a tornácon kereteletlen ablakok ráccsal. Az ablaktengelyek között a falmezőt több-kevesebb rendszerességgel toszkán pilaszterek tagolják. A tornác félköríves lezárású nyílással közlekedik az utca felé, a félkörív tagolt szalagkeretes.
Szabadon álló, téglalap alaprajzú épület kontytetővel, cserépfedéssel. Telkének szélén gazdasági épületek állnak: két földszintes, nyeregtetős, cserépfedésű, egymással összeépült ház. A főépületben óvoda és orvosi rendelő, a melléképületek utca felőli, felújított részében a polgármesteri hivatal működik, a másik, rossz állapotban levő rész raktár, illetőleg használaton kívül van.
A kúriaépület jól láthatóan két részből, az eredetiből és egy, a nyugati oldalhoz hozzáépített bővítésből áll. (A régi házban van az óvoda, az "új"-ban a rendelő.)
Rajta lábazat és háromrészes főpárkány fut körbe, északi homlokzatát nyolcoszlopos tornác, délit négyzetes pillérek tartotta, négyzet alaprajzú, kontytetős, nyitott veranda tagolja. A hosszabbik homlokzatok 8, a rövidebbek 3 tengely hosszúságúak. Az ablaknyílások állótéglány alakúak, keretelésükben három típus különböztethető meg: a nyugati, a déli és a keleti homlokzaton sima szalagkeret, fölötte félköríves, tagozott szemöldök, az északi homlokzat szélein keret nélküli ablakok vízszintesből induló és oda érkező, szegmentíves, tagozott szemöldökpárkánnyal, szélein lecsüngő ráccsal, a tornácon kannelurázott elemmel kereteletlen ablakok ráccsal. Az ablaktengelyek között a falmezőt több-kevesebb rendszerességgel toszkán pilaszterek tagolják. A tornác félköríves lezárású nyílással közlekedik az utca felé, a félkörív tagolt szalagkeretes.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2016.08.18 12:07 ngabi - állapot: 4 - pont: 115Valamivel jobb állapotú, mit az előző jelentésben

2009.06.01 13:00 zsalaber - állapot: 3 - koordináta: N 47° 54,733' E 19° 22,545' - pont: 10


Az előző jelentéshez képest nem változott az állapota. Fontos, hogy a tető rendben van, most nagy esőben is védi a beázástól.

2009.01.24 15:04 Napváró - állapot: 3 - koordináta: N 47° 54,771' E 19° 22,511' - pont: 5

A vakolat majdnem teljesen hiányzik, az ablakok sincsenek már meg. a tető épnek tűnik.

2008.08.16 14:26 innoxum - állapot: 3 - koordináta: N 47° 54,761' E 19° 22,547' - pont: 5padláson
padláson


Jelenleg üres és lepusztult állapotú. Magántulajdonban. Elkezdődött a belső rekonstrukció és a falazatok, nyílászárók megerősítése. A födém és a faszerkezet szerencsére ép. A melléképületek felújítása már megtörtént, sem az óvoda sem orvosi rendelő már nem működik itt. Remélhető a teljes helyreállítás.