Lázár-kúria

azonosító6540
törzsszám5729
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskúria
megyeNógrád
helységBér
címBér-Virágospuszta, 062/1 hrsz.
helyrajzi szám062/1
település KSH kódja32911
földhivatalPásztó Körzeti Földhivatal
állapotKifogástalan
rövid leírásA településtől É-ra, külterületen, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes, kontytetős épület, aminek K-i szára É-i végéhez, K-i irányban, gazdasági rendeltetésű épületrész, É-i irányban újabb, emeletes épületrész kapcsolódik. D-i homlokzata közepén négyoszlopos, timpanonos portikusz, É-i homlokzata Ny-i részén félköríves alaprajzú, üvegezett télikert. K-i homlokzata és a toldalék D-i homlokzata előtt oszlopos tornác. A toldalék és a modern rész találkozásánál kisebb, hengeres torony. Helyiségei síkmennyezetesek, helyenként 19. századi nyílászárókkal. Épült a 19. század első felében, a Lázár család az 1940-es években vásárolta meg. Az újabb rész 1969-1970-ben épült.
külső leírásTelepüléstől távol, szabadonálló, földszintes, szabálytalan alaprajzú, kontyolt cseréptetős klasszicista kúria, hozzáépült kétszintes, modern, téglalap alakú szállodával.
A kúria eredetileg "L" alakú lehetett, s a hosszabbik szár északi végéhez építették hozzá kelet felé a gazdasági részeket. Az épület főhomlokzata délre néz, 5 tengelyes: 1 + 3 + 1, melyből a középső három tengely portikuszban helyezkedik el. A portikusz négy egyszerű oszlopból és timpanonból áll. A tympanonban fektetett, ovális ablakocska. A portikuszban két téglalap alakú ablak között egy kétszárnyú, téglalap alakú bejárat. A portikuszon kívül két téglalap alakú ablak.
A keleti és déli oldalhomlokzat előtt 8 és 1/2 oszlop tartotta tornác. Keleti: 8 tengelyes, bejárat, ablak, pincelejáró vegyesen. A déli rész a tornácban 5 tengelyes, illetve a tornác oszlopainak vonalában a homlokzat még folytatódik, itt 3 tengely van még.
A keleti rövidhomlokzat 2 tengelyes, egy bejárat és egy ablak. Északi oldal 9 tengelyes, ablakok, a homlokzat nyugati végén kör alakú építmény, itt kapcsolódik a modern szárny a régi épülethez.
Keleti oldal ismét 5 tengelyes, ezek is ablakok.
Végül, a főhomlokzattal szembeni északi homlokzaton a keleti végén kétszárnyú bejárat, de a homlokzat nagy részét félköríves csupa üveg télikert foglalja el.
Településtől távol, szabadonálló, földszintes, szabálytalan alaprajzú, kontyolt cseréptetős klasszicista kúria hozzáépült kétszintes modern, téglalap alakú szállodával.
A kúria eredetileg "L" alakú lehetett, s a hosszabbik szár északi végéhez építették hozzá kelet felé a gazdasági részeket. Az épület főhomlokzata délre néz, 5 tengelyes: 1 + 3 + 1, melyből a középső 3 tengely portikuszban helyezkedik el. A portikusz 4 egyszerű oszlopból és tympanonból áll. A tympanonban fektetett, ovális ablakocska. A portikuszban két téglalap alakú ablak között egy kétszárnyú, téglalap alakú bejárat. Tympanonon kívül két téglalap alakú ablak.
A keleti és déli oldalhomlokzat előtt 8 és 1 oszlop tartotta tornác. Keleti, oldal 8 tengelyes, bejárat, ablak, pincelejáró vegyesen. A déli rész a tornácban 5 tengelyes, illetve a tornác oszlopainak vonalában a homlokzat még folytatódik, itt 3 tengely van még.
Keleti rövidhomlokzat 2 tengelyes, egy bejárat és egy ablak. Északi oldal 9 tengelyes, ablakok, a homlokzat nyugati végén kör alakú építmény, itt kapcsolódik a modern szárny a régi épülethez.
Keleti oldal ismét 5 tengelyes, ezek is ablakok.
Végül a főhomlokzattal szembeni északi homlokzaton a keleti végén kétszárnyú bejárat, de a homlokzat nagy részét a félköríves csupa üveg télikert foglalja el.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2014.06.22 11:15 carmin - állapot: 5 - pont: 21


Változatlanul nagyon jó állapotban van.

2011.12.30 12:51 carmin - állapot: 5 - pont: 20


Nagyon jó állapotban van.

2009.09.20 13:48 zsalaber - állapot: 5 - koordináta: N 47° 52,715' E 19° 30,072' - pont: 9Az épületet teljesen felújították. Nagyon jó kezekben van, mert múzeumként, házasságkötő helyként, szállodaként, étteremként is szolgál. Mivel nem tudtam feltölteni minden képet egyéb jelentésben még teszek fel néhányat.
Egy emléktáblán olvasható: Itt élt Dr. Lázár Andor 1948-ig mint e kúria és hozzátartozó birtok utolsó tulajdonosa. Magyarország igazságügyminisztere 1932-1938-ig.
Bővebb felvilágosítás :A Lázár fogadó honlapja

2008.11.22 14:15 Napváró - állapot: 5 - koordináta: N 47° 52,726' E 19° 30,053' - pont: 10

Felújítva, élményparknak használják. Kifogástalan állapotban.