Római katolikus templom

azonosító6554
törzsszám5679
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusr.k. templom
megyeNógrád
helységCserhátsurány
címDobó Katica u. 4.
helyrajzi szám236
település KSH kódja22594
földhivatalBalassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot
rövid leírásDombon, szabadon álló, T alaprajzú templom. Középkori része - a T vízszintes szára - egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, Ny-i homlokzata előtt nyolcszögű, támpilléres toronnyal, a torony D-i oldalán lépcsőtoronnyal, a hajóval azonos szélességű, poligonális záródású, támpilléres szentéllyel, bejárati előcsarnokkal. Az É-i hajófalhoz sekrestye kapcsolódik. A szentély és a torony ablakai gótikusak, javarészt csúcsívesek. Ennek a templomnak a D-i hajófalához 1934-ben téglalap alaprajzú, támpilléres, nyeregtetős új hajó - a T függőleges szára - épült, K-i oldalán nyeregtetős bejárati előcsarnokkal. Ezáltal a középkori templom vált a megnagyobbított templom szentélyévé. A középkori rész famennyezetes, bejárati oldalán karzat. A karzatalja csehsüveg boltozatos, a sekrestye bordás keresztboltozatos, zárókővel. Gótikus bejárat, karzatfeljáró nyílása, sekrestyeajtó, szentségtartó, talapzattal, keresztelőmedence. Berendezés: főoltár, 1689, oltárkép, 19. század; Immaculata-szobor, 18. század. Az új hajó síkmennyezetes. Építtette Csór Tamás királyi főajtónálló 1344-ben. Tornya a 16. század elején épült, karzata a 18. század végén. 1934-ben bővítették, térszerkezetét gyökeresen megváltoztatták (építész: Lux Kálmán).
külső leírásDomb tetején szabadon álló, T alaprajzú, bővítményekkel ellátott templom. T alakját a következőképpen kapta: a gótikus, egyhajós, a nyolcszög három oldalával záródó,a hajóval egy magasságú és szélességű szentélyű. A homlokzat síkja előtt emelkedő, erőteljes tornyú kis templom déli hajófalához 1934-ben Lux Kálmán téglalap alaprajzú új hajót illesztett, ezáltal a régi templom vált a megnagyobbított templom szentélyévé. A torony fémlemezzel, a régi templom cseréppel, az új nyeregtetős hajó palával fedett.
A régi templom északi oldalához kapcsolódik a sekrestye és a bejárat előcsarnoka, az új hajó keleti oldalán nyíló bejárat szintjén előcsarnokos. A torony délkeleti sarkához kör alaprajzú lépcsőtorony kapcsolódik. Maga a torony négyszög alaprajzból a karzatszint magasságában már nyolcszögűvé alakul.
A templom falait körben támpillérek tagolják. Szentélyén két, tornyának legfelső szintjén nyolc, az alatta levő két szintjén négy-négy lándszaablak nyíilik. A torony alján és a lépcsőtornyon további lőrésablakok. Az új hajó ablakai félköríves záródásúak, keret nélküliek. Ugyanitt a végfalak és a bejárati csarnok falát félköríves záródású, bemélyülő faltükör tagolja, a bejárati csarnok esetében az oszlopszerű képződményeken nyugszik.
Domb tetején szabadon álló, T alaprajzú, bővítményekkel ellátott templom. T alakját a következőképpen kapta: a gótikus, egyhajós, a nyolcszög három oldalával záródó, a hajóval egy magasságú és szélességű szentélyű és a homlokzatsíkja előtt emelkedő, erőteljes tornyú kis templom déli hajófalához 1934-ben Lux Kálmán téglalap alaprajzú új hajót illesztett, ezáltal a régi templom vált a megnagyobbított templom szentélyévé. A torony fémlemezzel, a régi templom cseréppel, az új, nyeregtetős hajó palával fedett.
A régi templom északi oldalához kapcsolódik a sekrestye és a bejárat előcsarnoka, az új hajó keleti oldalán nyíló bejárat szintén előcsarnokos. A torony délkeleti sarkához kör alaprajzú lépcsőtorony kapcsolódik. Maga a torony négyszög alaprajzból a karzatszint magasságában már nyolcszögűvé alakul.
A templom falait körben támpillérek tagolják. Szentélyén két, tornyának legfelső szintjén nyolc, az alatta levő két szintjén négy-négy lándzsaablak nyílik. A torony alján és a lépcsőtornyon további lőrésablakok. Az új hajó ablakai félköríves záródásúak, keret nélkül. Ugyanitt a végfalat és a bejárati csarnok falát félköríves záródású, bemélyülő faltükör tagolja, a bejárati csarnok esetében ez oszlopszerű képződményeken nyugszik.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2016.08.18 12:54 ngabi - állapot: 5 - pont: 33

Kifogástalan állapotú templom, a füvet kaszálták és takarítottak utána

2009.09.10 17:35 zsalaber - állapot: 5 - koordináta: N 47° 58,439' E 19° 25,488' - pont: 5
Napváró jól mérte fel, de rosszul jelentette a koordinátákat.

Ezt a templomot belülről teljesen felújították a új csillárokat is készíttettek. Kívülről láthatóan az előző jelentés óta is történt változás: pl. csatornákat kicserélték, megoldották a lábazatnál a vizesedést, cserepeket, tetőzetet újítottak fel. Sok pénzt költöttek a templomra és a munkálatok folyamatosak. Szerencsénk volt, éppen szentségimádásra gyűltek össze a hívők és így a templomba is be tudtunk menni.
A megye egyik legszebb műemléke. Állítólag a középkorban egy kőfal vette körül. A nyolcszögű toronnyal rendelkező épület a hagyomány szerint a török időkben török imaházul szolgált.
"Az eredeti templomhajóban több középkori féloszlop maradványa látható, innen nyílik két gótikus ajtó a sekrestyébe. A középkori szentélyben falfestménymaradványok, gótikus, kettõs ülőfülke és pasztofórium található." A jelenlegi sekrestyében a gótikus boltozat még egyértelműen látszik, de az említett falfestmények már alig kivehetőek. Az ülőfülkék jó állapotúak.
A templom mellett van a temető és közvetlenül a lépcsősor mellett áll a Jánossy család sírboltja.

"A templomot a község birtokosa, Csór Tamás királyi fõajtónálló 1344-ben építette, gótikus kõbordázattal ellátva. Az 1711-es Canonica Visitátió már festett famennyezetét említi. Harangjait 1772-79 között helyezték el a toronyban, ezt megelõzõen 1722-ben és 1727-ben fa haranglábat említenek a krónikkák. Keleti barokk karzata valószínûleg az 1700-as évek végén épült. A középkori szentély lebontásával az újkori bõvítés 1934-ben valósult meg, ekkor tûnt el a XVIII. századi, faszobrokkal díszített barokk fõoltár is. Az eredeti templomhajóban több középkori féloszlop maradványa látható, innen nyílik két gótikus ajtó a sekrestyébe. A középkori szentélyben falfestménymaradványok, gótikus, kettõs ülőfülke és pasztofórium található. A mai fõhajó háromszakaszos, megtört síkú mennyezettel fedett.
Az eredeti hajó ma a szentély szerepét tölti be. Oltára egykor mellékoltár volt. Figyelemre méltó a kora barokk, XVII. századi keresztelőkút, amely középkori szenteltvíztartó volt. "
Forrás:
http://209.85.129.132/search?q=cache:ew4RxlTgupcJ:blog.tarjanikepek.hu/%3Fpage_id%3D1401+cserh%C3%A1tsur%C3%A1ny&cd=13&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

2008.11.16 11:05 Napváró - állapot: 5 - koordináta: N 47° 56,705' E 19° 26,478' - pont: 10


A fal a lábazaton néhol elszíneződött a vizesedéstől, de a vakolat még nem hullik.