Bozó-kúria

azonosító6825
törzsszám5426
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskúria
jelenlegi kategóriaKözépület
jelenlegi főtípusposta és távközlési épületek
jelenlegi típuspostahivatal
megyeNógrád
helységSzirák
címPetőfi út 36.
helyrajzi szám161
település KSH kódja21634
földhivatalPásztó Körzeti Földhivatal
állapotPusztuló
rövid leírásEgykori parkjának megmaradt telkén, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes épület, utcai szárnyának É-i végén lekontyolt nyeregtetővel. K-i homlokzata középső tengelyei előtt néhány lépcsőfokkal megemelt, négyoszlopos, timpanonos portikusz. A portikusz szélességében, két oldalt, a homlokzat hosszában, falazott alépítményen vasrácsos terasz. A hátranyúló kerti szárny É-i homlokzatának egy részén pilléres nyitott tornác, szegmentíves nyílásokkal. Belseje átalakítva, a helyiségek síkmennyezetesek. 19. század végi, 20. század eleji nyílászárók, padló (a padláson kályhacsempék). Építtette a Bozó család 1820 körül, a 19. század végén a D-i sarkától hátranyúló szárnnyal bővítettek.
külső leírásTelepülés belsejében, kertben, utca vonalától jóval bentebb, szabadon álló, földszintes, szabálytalan L alakú alaprajzú, cseréppel fedett kontyolt nyeregtetős, klasszicista kúria.
Eredetileg téglalap alaprajzú , melyet az épület DNY-i sarkához csatlakozó, keskenyebb szárnyal bővítettek. Főhomlokzata 5 tengelyes: a-a-b-a-a.
Középső 3 tengelye előtt egyszerű, fejezet nélküli oszlopok -összesen 4 oszlop- tartotta portikusz. A portikuszhoz 7 lépcsőfok vezet.
Feltehetően a II. világháború után a bejárati szintet az épület teljes hosszában és a portikuszt szélességében kibővítették és vaskorlátokkal látták el, mintegy erkélyt építve.
A tengelyekben lévő ablakok téglalap alakú, kétszárnyú osztott ablakok, két szélső tengelyben lévő ablakok körül, záróköves, vakolt, szecessziós ízű keretezés. Bejárati ajtó félköríves záródású, kétszárnyú bejárat, két oldalán fa oszlop.
ÉNY-i rövidebb homlokzat 2 tengelyes: b-a. Kétszárnyú újabb ajtó, a posta bejárata, valamint 1 db téglalap alakú ablak.
DNY- i kerti homlokzat 4 tengelyes: a-a-b-a.
A két egymás mellett lévő ablak 3 szárnyú újabb, majd ezeket követi egy egyszárnyú bejárat és egy egyszárnyú ablak. A fent leír két rövidebb homlokzat dísztelen, csak a tagolt főpárkány fut végig, ill. az utcai fronton magasabb, a kerti oldalon alacsonyabb lábazat.
ÉNY- i kerti homlokzat közepén 3 pilléren nyugvó szegmensíves tornác. Ettől balra a tornácon kívül egy egyszárnyú ajtó, a tornácon pedig 4 tengely: a-b-a-b.
Egy kisebb ablak, majd egy kétszárnyú az építéssel egyidős bejárat, majd egy kétszárnyú ablak, végül egy egyszárnyú ajtó következik. A tornác rövidebb végéből nyílik a padlásfeljáró, majd a tornácon kívül, az épület sarkán még egy kis ablakocska.
Az épület DK- i hosszú homlokzata teljesen dísztelen , különböző méretű, de még múlt századi ablakok váltogatják egymást.
állapot leírásaPostahivatal, részben funkció nélküli.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2016.08.18 16:37 ngabi - állapot: 5 - pont: 31Szépen felújított épület, kár, hogy közelebbről nem lehet megnézni

2009.09.20 12:17 zsalaber - állapot: 3 - koordináta: N 47° 49,620' E 19° 32,027' - pont: 5
Jó híreket kaptunk a kúriáról az előző jelentés óta. Egy holland származású illető megvette és már a felújítási munkálatokba is belekezdett. Leverték a vakolatot, kerítéssel lezárták a korábbi bejáratot és szemmel láthatólag beindult a munka.
Egyéb:
"A Bozó kúria néven emlegetett épületet 1840 körül emelték klasszicista stílusban. Földszintes L alakú épület oszlopos terasszal. 1945 után posta, szolgálati lakás és öregek otthona is működött benne. "
Forrás:www.szirak.hu


2008.11.22 10:40 Napváró - állapot: 3 - koordináta: N 47° 49,596' E 19° 32,017' - pont: 5


Elhagyott, még mindig eladó. Pusztulóban. A vakolat több m2-n lehullott, a körülötte lévő kőkerítés is leomlott több helyen. Az udvarban pár m2-es felújított pince, teljesen nyitva áll. Az udvart felverte a gyom.

2008.08.17 17:58 innoxum - állapot: 2 - koordináta: N 47° 49,611' E 19° 32,007' - pont: 0

Csatlakozom LACIPAP leírásához , de mi be is jutottunk, a hiányzó esőcsatorna miatt erősen hullik a vakolat, az ablaktábkák hiányától belül is ázik. Ehanyagolt, eladó! A fémgyüjtők kifűrészelték a századelői kerítés elemeit, a felújítás félbemaradt pusztuló állapotba került.

2008.08.17 16:59 Lacipap - állapot: 3 - koordináta: N 47° 49,615' E 19° 32,025' - pont: 5Koo-k.
Koo-k.
Az idő.
Az idő.

A kúria új tetőcserepet kapot. A falak, ablakok még felújításra várnak. Kerítése hiányos. Környezete elhanyagolt.