Templomrom

azonosító7643
törzsszám4560
védettségMűemléki védelem
jellegRom
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
eredeti főtípustemplom
megyeSomogy
helységÁdánd
cím(Külterület) Hetye dűlő
helyrajzi szám83
település KSH kódja6080
földhivatalSiófok Körzeti Földhivatal
rövid leírásTemplomrom, román stílusú, gótikus hozzáépítéssel.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2017.08.27 11:13 Zerind - állapot: 3 - pont: 19

2015-ben, ahogy Patikus is írta, volt egy kis tereprendezés a templomrom körül, de sajnos ennek ma nem sok nyoma látszik. Út továbbra sem vezet ide, látványos feltárás nem zajlott, a vonzó turisztikai célponttá alakítás még várat magára (egy táblát kitettek annak az útnak a kezdetére, ahol el lehet indulni a rom felé, de ennyi).

2015.04.22 23:19 Patikus - állapot: 2 - egyéb

Ádánd község honlapján ma megjelent ez a hír :

A mai napon földmunkákkal folytatódott a hetyei templom környezetének rendbetétele. A megyei örökségvédelem, a kaposvári múzeum, valamint Sári Ferenc vállalkozó munkatársai és munkagépei segítségével feltöltöttük a műemlék körül, illetve annak belsejében az elmúlt évtizedekben ásott rablógödröket. A templomrom állagát ezek veszélyeztették a leginkább, hiszen a csapadékvizet eddig a torony alapjaihoz vezették. A műemlék körül, annak védelmében most kifelé lejtő rézsűt alakítottunk ki. A következőkben az önkormányzat pályázni kíván a templomrom műemlékvédelmi felújítására, védőtető megépítésére, valamint a templomnak és környezetének szakszerű régészeti feltárására. A rekonstruált alaprajzzal, és az ekörül kiépített parkkal, padok és tájékoztató táblák kihelyezése után a műemléket a nagyközönség számára is látogathatóvá kívánjuk tenni – ezáltal egy újabb, turistákat vonzó célponttal bővülne az idén 750. születésnapját ünneplő Ádánd.

2013.10.25 15:05 Patikus - állapot: 3 - pont: 25
A Somogyi Hírlapban is láttam egy cikket, amit klo barátunk egyéb bejegyzésként idézett az Ádándi Templomrom műemléki oldalán is.
. A cikk témája :

„A 800 éves templombelsőt szántják a munkagépek Ádánd határában”

Mivel a kereső társak közül én vagyok legközelebb, és az első de az utolsó megtalálása is én voltam, kötelességemnek éreztem utánna járni a jelenlegi állapotnak.
A Templomrom megközelítése nem könnyű, mivel Ádándtól 2-3 km.-re van, egy óriási egyben megművelt szántóföldön, szinte kis szigetként. Járható utakról nem is látható.
Közelről nem tűnt fel sok változás, a romot körülvevő fák és bozótok területe nagyjából azonos a négy évvel ezelőttinek, de a szántás és bevetett föld teljesen körülveszi a szigetet, még a régen kissé járható földutat is beszántották.!!

A rom állapotán nem vehető észre sok romlás. A cikkben említett rablógödrök nem szaporodtak,a torony mögött van egy viszonylag mélyebb, de még nem veszélyes.Talán a két hátsó, alsó sarkokon hiányos téglák gyengíthetik a falakat.

A község elemi érdeke lenne, legalább egy bármilyen járható út, és annyira megtisztítani a környezetet, hogy a Balaton déli partjához közeli legjelentősebb műemlék látogatható lehetne, akkor egy kis reklám vonzaná az érdeklődőket.

2013.10.10 10:59 klo - állapot: 2 - egyéb

A SONLINE cikke:

A 800 éves templombelsőt szántják a munkagépek Ádánd határában

Már az egykori templombelsőt is szántják a munkagépek, az évek során egyre közelebb kanyarodott hozzá a szántóföldi eke – hívja fel a figyelmet az adand.hu arra, hogy míg az ugyancsak nyolcszáz éves somogyvári pusztatorony 2011 óta Somogyország Kincse és a település lakói nagy becsben tartják (a legenda szerint Koppány birtoka volt), addig az ádándi hetyei templomrom sorsa jóval mostohább.
Mik ezek?

„A somogyvárival egyidős, páratlan értékű hetyei templomrom Ádándon lényegesen kisebb megbecsülésnek örvend a község részéről. Állaga folyamatosan romlik, alapjai áznak, a tudatlan „kincskeresők” rablógödrei is súlyosan veszélyeztetik (ezek sürgős betemetése nélkül a torony akár le is omolhat), noha a középkori torony a község legértékesebb műemléke – írja az adand.hu. – Megközelítése nem megoldott, a hozzá vezető utakat sok éve beszántották. Többször kezdeményeztük mielőbbi – legalább állagmegóvó – műemlékvédelmi felújítását, illetve az elbozótosodott környéke rendbetételét, parkosítását, sétaút kialakítását, tájékoztató táblák elhelyezését. Ezeket a feladatokat a tavaly elfogadott településfejlesztési koncepció is kiemelt fontosságú ügyként kezeli.”

A teljes: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/a-800-eves-templombelsot-szantjak-a-munkagepek-adand-haaraban-519829

2009.02.12 10:34 Patikus - állapot: 2 - pont: 0

A rom stabilan áll, változás nincsen.

2008.10.05 09:05 Patikus - állapot: 2 - koordináta: N 46° 50,416' E 18° 11,547' - pont: 5

Egy 1265-ös oklevél tanúsága szerint az Árpád korban Ádánd mai közigazgatási területén öt kis település létezett. Ezek egyike volt Hetye, ahol ma is látható az Árpád-kori templom tornyának maradványa. Az eredetileg 13. sz.-i román, majd a 14. sz.-ban gótikus csúcsívekkel díszített templomnak csupán a tornya maradt meg romos állapotban, egy szántóföld közepén.
A falubeliek "törökhagyásként" emlegetik a romot.
A rom lassan pusztuló állapotban van.