Evangélikus templom

azonosító9227
törzsszám7964
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusev. templom
megyeVas
helységNemescsó
címPéterffy Sándor u. 33.
helyrajzi szám202
település KSH kódja23320
földhivatalSzombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírásEv. templom, középkori templom helyén épült klasszicizáló késő barokk stílusban 1784-ben, tornya átépítve eklektikus stílusban 1879-ben. Berendezés: szószékoltár, 1713, padok, festett fa epitáfium, 18. sz.
külső leírásKülső: Az egyhajós, téglalap alaprajzú templom főhomlokzata áll a nyugati torony. Bejárata szegmensíves, tört timpanonos szemöldökkel, ión pilaszterkeretezéssel. Az erőteljes dór főpárkány összefogja a római dór pilaszterekkel tagolt főhomlokzatot és keretezett toronytestet. A tornyon a padlás szintjén kisebb, a harangok szintjén magasabb, félkörzáródású ablakok vannak. A két felső szintet erőteljes osztópárkány választja el. A legfelső emeletet korinthoszi pilaszterek keretezik, a harangablakok feletti ívezet kettős pilasztereken nyugszik. A főpárkány az óra felett oromzatszerűen megtört, rajta gúlasisak emelkedik.
A főhomlokzat meredek, egyenes, kváderezett, körablakokkal áttört oromzattal kapcsolódik a toronytesthez, földszintjén egyenes záródású, füles kialakítású, a karzat szintjén félkörzáródású ablakok, szalagkerettel, könyöklővel.
A templom oldalhomlokzatai falsávokkal tagoltak, háromtengelyesek, alul egyenes, az emeleten kosáríves záradékú ablakokkal. A déli falon szegmensíves, kőkeretes, zárókődíszes kapu.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Csehsüvegboltozatos toronyalj vezet az egyterű belső térbe, melyet gerendás mennyezet fed. A terem három oldalán nyolc fenyőoszlopra támaszkodó fagerendás karzat áll. Orgonája 1789-ből való, Klienger soproni mester műve, 1812-ben felújítva. A karzaton festett epitáfiumok.
A templom legfőbb dísze a szószékoltár. Az oltár egyenes főpárkánya két stilizált korinthoszi oszlopon nyugszik, kívül két festett angyal keretezi. Középképén a keresztre feszített Krisztus, Máriával és Jánossal. Az oltár képe alatti felirat:

Vivus victurusve Tuus, Tuus optime Iesu
Mortuus et Moriens moriturus ero
Dulce mihi est inter tua brachia vivere Iesu
Est mihi et haec inter brachia dulce Mori.
Sumptibus G.D. ADA et Steph. CSOYaliorum huig loci pastro
novum p.t. A.R.D. Johan Zabobszky Edela (?) Nemes Csoiensis
Agustana confessionis ecclesia ministro Anno Dni 1713

A szószék kosara összeillesztettnek tűnik, talán a korábbi templomból hozták ide: lapjain az evangélisták, szimbólumaik, valamint írásaikból vett idézet látható. A szószék copf hangvetőjén alul a Szentlélek ábrázolása, felül vázadísz.
A templom három harangja közül a nagyobbak az első világháború után készültek, a kisharang 1614-ben, s újraöntésére 1765-ben került sor.
Az egyhajós, téglalap alaprajzú templom főhomlokzata áll a nyugati torony.
Bejárata szegmensíves, tört timpanonos szemöldökkel, ión pilaszterkeretezéssel.
Az erőteljes dór főpárkány összefogja a római dór pilaszterekkel tagolt főhomlokzatot és keretezett toronytestet.
A tornyon, a padlás szintjén kisebb, a harangok szintjén magasabb félkörzáródású ablakok vannak. A két felső szintet erőteljes osztópárkány választja el. A legfelső emeletet korinthoszi pilaszterek keretezik, a harangablakok feletti ívezet kettős pilasztereken nyugszik.
A főpárkány az óra felett oromzatszerűen megtört, rajta gúlasisak emelkedik.
A főhomlokzat meredek, egyenes, kváderezett, körablakokkal áttört oromzattal kapcsolódik a toronytesthez földszintjén egyenes záródású füles kialakítású a karzat szintjén félkörzáródású ablakok, szalagkerettel, könyöklővel.
A templom oldalhomlokzatai falsávokkal tagoltak, háromtengelyesek, alul egyenes, az emeleten kosáríves záradékú ablakokkal. A déli falon szegmensíves, kőkeretes, zárókődíszes kapu.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2009.03.01 08:28 Fairy - állapot: 4 - koordináta: N 47° 20,993' E 16° 36,996' - pont: 1

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.

2008.12.31 12:26 steelhand - állapot: 5 - koordináta: N 47° 20,993' E 16° 36,997' - pont: 10

Nemescsói evangélikus templom
Nemescsói evangélikus templom
Nemescsói evangélikus templom
Nemescsói evangélikus templom
Nemescsói evangélikus templom
Nemescsói evangélikus templom
Nemescsó latlong
Nemescsó latlong
Nemescsó date
Nemescsó date

A templom környezete rendezett, tiszta, udvarán Betlehemes jelenet látható. A szakrális objektum falain itt-ott hullik a vakolat, nedvesedés látható. Sajnos a főhajon külső falán mindkét oldalon vertikális repedés található, amely sülyedésre utal. A belsejét sajnos nem tudtuk megnézni, de az ablakon bekukkantva díszesen faragott, karzat, oltár és szószék tárult a szemünk elé. A híres orgonájából is láthattunk részleteket, továbbá egy óriási karácsonyfát is láthattunk a belső térben.