Chernel-kastély

azonosító9460
törzsszám10159
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyeVas
helységTömörd
címFő u. 1.
helyrajzi szám1/11
település KSH kódja5166
földhivatalSzombathely Körzeti Földhivatal
állapotKielégítő
rövid leírásLakások, volt Chernel-kiskastély, klasszicizáló késő barokk, 18. sz. vége. Építette: Chernel György.
külső leírásKülső: Tájképi kertben, szabadon álló, téglány alaprajzú, földszintes épület. Utcai, keleti homlokzata 3+3+3 tengelyes, kétrészes főpárkány zárja. Magas lábazatát a pince fekvőablakai törik át. Az enyhén előrelépő középrizalitot négy toszkán pilaszter tagolja. Ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, könyöklővel, mellvéddel, az oldalsó tengelyeken egyenes szemöldökkel.
Kerti, nyugati homlokzata szintén középizalitos, 3+3+3 tengelyes, a faltagolás megegyezik a keleti homlokzat kialakításával, csupán a rizalit nyílásai eltérőek. Ennek középső tengelyében félkörzáródású, felülvilágítós ajtó, szélső tengelyében félkörzáródású, szalagkeretes ablakok. A rizalit előtt kocsifelhajtó, platói homlokfalában a pince szegmensíves bejárata.
Véghomlokzatai háromtengelyesek, azonos ablakkiképzéssel.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.

Belső: A bejárat mögötti kis helyiség vezet az épület tengelyével megegyező irányú középfolyosóra, mely nem fut végig a kastély teljes hosszában. A középfolyosóról nyílnak a hasonlóan síkfödémes szobák, új válaszfalakkal kialakítva.
A pince a lakórészhez hasonlóan középfolyosós kialakítású, melyet szegmensíves dongaboltozat fed. Erről nyílnak a hevederes csehsüvegboltozatos illetve fiókos dongaboltozatos helyiségek, a szélsők az épület teljes szélességében.
Tájképi kertben, szabadon álló, téglány alaprajzú, földszintes épület. Utcai, keleti homlokzata 3+3+3 tengelyes, kétrészes főpárkány zárja. Magas lábazatát a pince fekvőablakai törik át. Az enyhén előrelépő középrizalitot négy toszkán pilaszter tagolja. Ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, könyöklővel, mellvéddel, az oldalsó tengelyeken egyenes szemöldökkel.
Kerti, nyugati homlokzata szintén középrizalitos, 3+3+3 tengelyes, a faltagolás megegyezik a keleti homlokzat kialakításával, csupán a rizalit nyílásai eltérőek. Ennek középső tengelyében félkörzáródású, felülvilágítós ajtó, szélső tengelyében félkörzáródású, szalagkeretes ablakok. A rizalit előtt kocsifelhajtó, platói homlokfalában a pince szegmensíves bejárata.
Véghomlokzatai háromtengelyesek, azonos ablakkiképzéssel. Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2012.04.20 13:33 piroska - állapot: 3 - pont: 53Feltételezem, hogy felújítás közben látom az épületet. A tető rendben van, az ablakok bedeszkázva, egyéb munka nem látszik. A környezet rendezett.

2009.03.01 09:04 Fairy - állapot: 2 - koordináta: N 47° 22,132' E 16° 40,424' - pont: 10

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.