Megújulásunk támogatója:  

Antiochiai Szent Margit kápolna


A kép forrása: Jan Fratric / Panoramio

A kép forrása: vkotka / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 47,773'
Hosszúság (lon):
E 17° 6,525'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kápolna
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falitól nyugatra, a Morva irányában.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Magyarország \"ezeréves határvonalát\" északnyugaton jelző Morva (Morava) folyó partjától alig néhányszor száz méterre, keletre, ma elhagyatott szántóföld közepén áll az egész Kárpát-medence egyik legidősebb máig fennálló keresztény temploma. Az igen egyszerű, keletelt tengelyű, nyeregtetős, ma cseréppel fedett, vakolatlan kőépület mindössze egyetlen, téglalap alaprajzú hajóból és ehhez keleten csatlakozó, némileg keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású szentélyből áll. Méretei: 11,9 x 5,21 m, falai mintegy 60 cm vastagok.

A román kori építészetben korántsem ritka templom jelentősége abban áll, hogy - az itt 1996-ban folytatott régészeti kutatások megállapítása szerint - az épületet a 9-10. században emelték. Építői az ún. \"nagymorva korban\" itt élő morvaszlávok voltak. A most félreesőnek tűnő terület a mai Cseh- és Morvaországra, ill. a Felvidék nyugati felére kiterjedő, morva állam fennállása idején kifejezetten az ország centrumában volt, hiszen a Morva folyó túlpartján, a templomtól alig pár kilométerre, Mikulčicén állt a birodalom egyik fővárosa. (Dendrokronológiai vizsgálattal az épület korát újabban a 10. század közepére teszik, ami mintegy fél évszázaddal az utánra esik, hogy a honfoglaló magyarok megdöntötték a morva államot, szétzúzva pl. egyházi szervezetüket is...)

A templom korai patrocíniuma nem ismert. Antiochiai Margit kultusza Magyarországon csak II. András király szentföldi hadjárata idején terjedt el, így e templomot is csak ekkortájt szentelhették fel (újra) Margit nevére. A templomot a 13. század közepén kissé átépítették, pl. befalazták az északra nyíló ablakait. A déli oldal ablakait korai gótikus stílusban építették át. A 13-14. századok fordulóján a templom egész belső terét freskókkal borították. Valamikor a 15. sz. vége és a 16. sz. közepe közötti időszakban alighanem a templom nagy ívű bővítésébe fogtak. Az egész, addig álló templom az új, nagyobb épület szentélyéül szolgált volna. Ennek megfelelően nyugati végfalába egy nagy méretű, gótikus nyílást - az új templom leendő diadalívét - vágták be, az oltárt pedig a szentélyből előrehozták, tervezett új helyére, a hajóba. Később valamiért ez a bővítés elmaradt, a templomot nyugati irányban csak egy kis alapterületű kórussal bővítették. Utóbbi ma már nem áll.

A 2000-es évek elején az egész templomot felújították és új, magasabb tetőzetet is kapott. 2012-ben az épületet a Morva folyó túloldalán álló, mikulčicei nagymorva kori várral együtt a két ország UNESCO világörökségi címre terjesztette fel.

Forrás: apsida.sk
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-04-14 01:20:23
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Városerődítés (10.289 km)
Kultúrház (10.446 km)
Deván viadukt (33.398 km)
Habán udvar (33.779 km)
Detrekő vára (35.581 km)
Közúti híd (37.095 km)
Zsinagóga (37.884 km)