Megújulásunk támogatója:  

Bánffy-kastélyOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 17,375'
Hosszúság (lon):
E 23° 44,351'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
AB-II-A-B-00320
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Andrei Muresan utca 100.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Bár a Bánffy-család jóval régebben rendelkezett birtokkal Enyedszentkirályon, a mai kastély építése a XIX. század utolsó évtizedére tehető. A tervező Pákei Lajos, neves kolozsvári építész volt, a megrendelő pedig valószínűleg br. Bánffy Jenő (1845-1903).

A kastély historizáló építmény, szabálytalan alaprajzzal, változatos kiképzésű homlokzatokkal, festői összhatással. Az épület két bejárattal is rendelkezik, a Maros felől hintóval is be lehetett menni, az erdő felől azonban csak gyalogosan. A kastély domináns eleme a középkorias hatású, nyolcszög alaprajzú, négyszintes torony, amely impozáns méreteivel messze túlnövi az épületet. A szintenként változó méretű és kiképzésű ablaknyílások, a legfelső szint minden második oldalán kialakított félköríves, kagylódíszes ajtók, amelyek egy-egy kis erkélyre nyílnak, illetve a gyönyörűen ívelt toronysisak az egész építménynek meseszerű jelleget kölcsönöz. A Marosra néző nyugati homlokzat ellentétes sarkán is torony áll, ez négyszög alaprajzú építmény, társánál kisebb, de ugyancsak historizáló stílusban épült, mintegy kiegészítve és dinamikussá téve az összhatást. A két torony között egy neoreneszánsz oromzatú épületrész húzódik, amelynek félköríves bejáratához mára életveszélyessé vált kőlépcsősor vezet. A keleti, udvar felőli oldalon két neoreneszánsz és neobarokk díszekkel ellátott épületrész áll, amelyek közül a jobb oldali a főbejárat. A déli oldalhomlokzaton egy mellvédes kis tornácot alakítottak ki, míg az északi oldalon az épület tömbjéhez egy hatszögű, bástyaszerű épületrész csatlakozik, ami fokozza a kastély romantikus hangulatát.

A különböző formájú és kialakítású épületszárnyak és a historizmus építészetére jellemző neo-elemek keveredése, illetve az egykor gyönyörű természeti környezet valószínűleg a múlt század Erdélyének legfestőibb kastélyát hozták létre Enyedszentkirályon. A hajdani, a Marosig nyúló park mára már eltűnt. A kastély ma a Fehér Megyei Tanács birtokában van, nemrégiben felújították.

A fotók és a leírás forrása: http://www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-09-14 12:17:33
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kemény-kastély (2.342 km)
Bánffy-kastély (9.173 km)
Diód vára (10.540 km)
Mikes-kastély (11.313 km)
Kemény-kastély (15.057 km)