Megújulásunk támogatója:  

Bánffy-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 16,727'
Hosszúság (lon):
E 23° 51,456'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu déli szélén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A mai kastély elődje az 1700-as évek derekán épülhetett, de ezt teljesen átalakította br. Bánffy (VI.) Ferenc 1812-ben. A kastélyban 1949 után sokáig iskola működött, a család hosszú pereskedés után 2004-ben visszakapta az épületet.

A Bánffy-család fugadi ága a XVIII. században alakult ki, amikor miután 1763-ban Tholdalagy Erzsébetet feleségül vette Bánffy János, így a birtok házasságon keresztül került a családhoz. A mai kastély elődje az 1700-as évek derekán épülhetett, de ezt teljesen átalakította br. Bánffy (VI.) Ferenc 1812-ben. Ezt az átépítést valószínűleg az 1784-es parasztfelkelés pusztításai tették szükségessé. A kastélyon még egy átalakítást végeztek 1937-ben is br. Bánffy (II.) Dániel és második felesége, zicsi és vásonkői gr. Zichy Mária Huberta megbízásából.

A kastély kétszintes, manzárdtetős épület. Fő- és két oldalós homlokzata hasonló kiképzést kapott - úgy a földszinten, mint a manzárdrészen négy-négy barokkos keretelésű ablak található. A hátsó homlokzat földszinti részén az épület középtengelyében mellvédes, ión oszlopos bejáratot alakítottak ki, amelyen keresztül a gazdasági épületek irányából lehet megközelíteni a kastélyt. Az emeleti részen, kihasználva a domborzati viszonyokat, kissé szokatlan megoldással, egy hídszerű építménnyel kötötték össze a kastély manzárdszintjét és a gazdasági épületek fölött már elkezdődő kastélykertet. A gazdasági épületek az államosítás utáni időszakban fokozatosan tönkrementek.

A kastélyban 1949 után sokáig iskola működött, a család hosszú pereskedés után 2004-ben visszakapta az épületet.

A fotók és a leírás forrása: http://www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-09-14 12:33:19
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.