Megújulásunk támogatója:  

Bányászati Kamara egykori épülete


A kép forrása: vaskultura.hu
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 39,698'
Hosszúság (lon):
E 20° 31,934'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Lakóépület és üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő tér (ma: Námestie baníkov) és a Berzétei (ma: Šafárik) utca sarkán.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A nagy múltú bányavárost a 13. században ide érkező, a környék érceit kitermelő, német ajkú bányász telepesek alapították. A település templomai, legfontosabb középületei, legtehetősebb polgárainak házai a középkori eredetű, téglalap alaprajzú fő téren, ill. az ebből nyíló utcákban épültek fel.

Az itt kitermelhető ásványkincsek kulcsszerepet játszottak mind a város alapításában, mind pedig annak középkori felemelkedésében. Amint az számos más, felvidéki bányavárosban (pl. Selmecen) is tapasztalható, a bányajáratok közvetlenül a település alatt is húzódnak. Rozsnyó főtere alatt is ma már nehezen felderíthető pince- és bányavágat-rendszer húzódik. Ebbe egykor több, középkori ház pincéjéből volt lejárat, így pl. a városháza, és az egykori Bányászati Kamara épülete alatt is.

Az \"L\" alaprajzú, egy emeletes, nyereg tetős, reneszánsz stílusban épült, 17. századi sarokház falait jellegzetes, igen masszív pillérek sora erősíti. A szabadságharc idején, 1706 - 1707-ig II. Rákóczi Ferenc pénzverdéje üzemelt benne. Azokban az időkben, 1706. nov. 26-tól a hagyomány szerint maga a fejedelem is itt lakott, innen intézte az ország ügyeit. Az épület alatt terjedelmes pincék találhatók, földalatti folyosókkal összekötve az egykori Főtér alatti aknákkal és alagutakkal.

Az épület tömege ma is az eredeti, de a homlokzatok képét a 19-20. századi átalakítások, nyílászárócserék részben megváltoztatták. Ma földszintjén üzletek működnek.

A leíráshoz felhasználtuk a Projekt R13 - www.retep.sk anyagát.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-04-17 11:14:20
 
 

Állapotjelentések

2022.08.27 10:59 szépmíves állapot: 3 - koordináta: N 48° 39,698' E 20° 31,934' - egyéb

Közepes állapotban, körülötte épp építjezés zajlott. Szakértő kutatásra és helyreállításra váró, középkori maggal rendelkező épület.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.