Megújulásunk támogatója:  

Coburg herceg bevésett monogramjaA felirat a G pontnál lévő tanösvénytáblával szemben van
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 52,508'
Hosszúság (lon):
E 20° 19,501'
Védettség van?
nem
Típus:
Világi plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A faluból nyugatra vezető országúton az alagút előtti útkereszteződésben induló kanyonban egy útmenti sziklán (a térképen a G jelű táblával szemben)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A széles európai kapcsolatokkal rendelkező Szász Coburg Gothai család házasság révén jutott birtokhoz a környéken. Ferdinand Georg August von Sachsen–Coburg–Gotha herceg (1785-1851) 1816 november 30-án Bécsben nőül vette csábrági és szitnyai Koháry Mária Antónia hercegnőt. A hercegnő apjának 1826-os halálával a Koháryak fiú ágon kihaltak, így birtokuk a kincstárra szállt. I. Ferenc császár és király azonban a hatalmas birtokot Antónia férjének, Szász Coburg Ferdinánd hercegnek adományozta.

Sztracenán a birtokos Csáky család még 1723-ban a közelben bányászott érc feldolgozására vasolvasztó hutákat építtetett. Ezeket később, 1842-ben a Coburg család vásárolta meg és üzemeltette, a környék több hasonló kohójával együtt.

A Sztracena környéki ipari tevékenységhez elengedhetetlen közúti közlekedést rendkívül megnehezítette, hogy a faluból nyugat felé tartó országút egy bő 1 kilométeres szakaszon a Gölnic folyó szűk sziklás kanyonjában haladt. Ez kedvezőtlen időjárás esetén szinte járhatatlan és veszélyes volt. E problémát igyekezett orvosolni Coburg Ferdinand herceg azzal, hogy 1840-ben kiépíttette az utat e szűk kanyonon keresztül. Ennek érdekében a rengeteg szikla- és földmunka mellett ezen az alig több, mint 1 km-es útszakaszon 13 hidat kellett építtetnie a Gölnic folyó vize fölött.

Az út 1840-es elkészültéhez kötődik egy ritkaságszámba menő emlék. Az egyik út menti szikla viszonylag sima felületébe capitalis betűkkel az építtető Coburg herceg (Prinz Coburg) monogramját és az út elkészülésének évszámát vésték bele: "PC 1840" A felirat szerencsés módon máig megőrződött.

Az országút ma használt alagútja 1972-ben nyílt meg. Ezelőtt a teljes forgalom keresztülkanyargott a völgyön. Ma már gépjármű közlekedés nincsen. Ehelyett a lélegzetelállító szépségű, sziklafalaktól övezett, kanyargós úton gyalogosok és kerékpárosok által járható tanösvény vezet végig. A felirat e tanösvénynek a mellékelt térképen G-vel jelzett táblájával szemben látható a sziklafalon.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-10-21 01:59:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.