Megújulásunk támogatója:  

Diód vára


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 13,450'
Hosszúság (lon):
E 23° 38,391'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északnyugati részén, a tó mellett, kis dombon.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Érchegység Aranyosmelléki hegysorához tartozó Torockó-hegység DK-i részéhez csatlakozó Hegyalja dombvidék É-i részében a Gyógyi-patak mellett fekszik Diód (Stremţ) község.

Várának romját a település belterületén, az ott elterülő tó melletti kisebb kiemelkedésen kereshetjük fel. Feltehetően Hunyadi János építtette 1445 táján. A vár neve írott formában azonban csak 1460-ban jelent meg, amikor is Szilágyi Mihály erdélyi kormányzó innen adta ki egyik oklevelét. II. Ulászló idején adományként a havasalföldi vajda birtokába került, majd 1538-ban a Balassa család kezébe ment át, de Balassa Imre a Szapolyaival szembeni pártütésével elveszítette Diódot és menekülnie kellett. 1550-ben Izabella királyné húzódott falai közé Martinuzzi elől. Később, egészen 1562-ig ismét a Balassák birtoka volt, ekkor a Ferdinánd pártjára állt Balassa Menyhérttől - annak hűtlensége miatt - János Zsigmond vezérei által elvette, majd az erősséget lerontatta.

Dombra telepített, kb. 58 x 40 m-es, négyszög alaprajzú várából a mai napig több méter magasságban állnak a belső tornyokkal erősített U alakú falak. Az U nyitott részén (az északnyugati szakaszon) egykor a kaputornyos bejárat helyezkedett el, de ez az oldal mára elpusztult. A vár délkeleti oldalán elhagyatott kis kápolna húzza meg magát, festett kazettás mennyezetének feliratos tábláján 1779-es évszám szerepel. A várdombot hajdanán a közeli Gyógy patakból feltöltött vizesárok övezte, ennek nyomai jól kivehetők.

A leírás forrása: karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-06 14:04:52
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.