Megújulásunk támogatója:  

Öt kút tere


Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 44° 6,755'
Hosszúság (lon):
E 15° 13,727'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Trg pet Bunara (Öt kút tere)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Öt kút tere a várfal és a városi park között található. A XVI. századig egy hatalmas árok volt a kutak helyén. Miután a velenceiek elfoglalták Zadart és megindultak a törökök, hogy az Oszmán Birodalom részévé tegyék a várost, gyors építkezésbe kezdtek. Hatalmas várfalakat és őrtornyokat építettek. A legenda szerint miután felhúzták a várfalakat, rájöttek, hogy a város ivóvíz nélkül maradt, mivel a kutak a várfalon kívül maradtak. Hogy ne maradjanak ivóvíz nélkül a zadariak, a kutak elé óriási víznyelő tárnákat és vízvezetékrendszert építettek. A most látható teret a XIX. században az osztrákok alakították ki.
A várfalnál egy nagy ötszögletű tornyot látunk. Ez a kapitány torony. Nevét természetesen arról kapta, hogy Zadar kapitánya a közelben lakott és innen irányította a város védelmét. Eredetileg tíz ilyen magas ötszögletű torony volt Zadarban. Ezt is a török elleni védekezésképpen építették a velenceiek. Az eredeti tíz toronyból, ez az egyetlen maradt meg épségben. A kapitány torony tetejéről csodálatos kilátás nyílik Zadar óvárosára. Ma különböző kiállításoknak ad helyet.
Adatlapot készítette:
ngabi
Adatfelvétel ideje:
2011-09-24 14:10:08
 
 

Állapotjelentések

2011.09.11 12:18 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 44° 6,755' E 15° 13,732' - egyéb

Az Öt kút terén áll az 1574-ben épített öt kút, és a Kapitánytorony -Bablja Kula- a 13. századi városfal egyetlen megmaradt tornya. Beuve d' Antonie keresztes vitéz állítólagos zárai raboskodására emlékeztet.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Városi loggia (0.199 km)
Városháza (0.229 km)
Tengeri kapu (0.496 km)