Megújulásunk támogatója:  

Református templom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 32,711'
Hosszúság (lon):
E 23° 53,175'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A város fő terén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Aranyosgyéres település Torda városától K-re, a Mezőség DNy-i szélén, az Aranyos bal partján fekszik. Kőkerítéssel körülvett erős kőtemploma a város főterén áll.

Aranyosgyéres először 1292-ben Gerusteluke néven jelentkezik a forrásokban. 1331-ben Gerusként fordul elő. A XIV. században hosszú ideig lakatlan volt, 1403-ban Geres juxta fluvium Aramyas, 1575-ben Gyres a neve.

A ma látható templom feltehetően egy korábbi, középkori templom helyén épült. A szószék melletti emléktábla felirata szerint 1679. május 30-án tették le alapkövét és 1680-ban fejezték be építését. Alapítója Rhédey Ferenc, Kolozs megyei főispán. Már korábban, 1610-ben Báthori Gábor 55 lovastestőrét telepíti ide, és Bethlen Gábor is telepít Gyéresre hajdúkat. A Báthory-féle telepesek már reformátusok és virágzó református egyház létezik itt a XVII. században. A XVIII. században református anyaegyház, s e század elején is református templomként működött.

A templom jó állapotban ma is fennáll. Egykor várfal vette körül, de ez már Orbán Balázs korában is jelentősen vissza volt bontva. Mint azt 1871-ben írja: „Ez egyházat egykor nagyon magas, oldaltámokkal ellátott kőkerítés vette körül, mely most – miután az ilyek védelmet nem nyújtanak – le van törpítve. Ezen kőkerítés, miként hiszik, s miként falainak izmos volta is tanúsítja, erőditvényi czélokkal volt egybecsatolva, miért építési kora még az egyháznál is korábbi lehet…”.

A templomot napjainkban is sokszögletű lőréses kőfal veszi körül. A konzervált védőfal jelenlegi magassága kb. 2,5 m. Pártázatát visszabontották, jelenleg betonból készült fedkő borítja. A kerítőfal Ny-i és É-i oldalát támpillérek erősítik. A K-i oldalon kisebb kapuépítmény látható.

A leírás és a képek forrása: http://varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-02-03 15:29:22
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.