Megújulásunk támogatója:  

Salvator gyógyszertárOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,487'
Hosszúság (lon):
E 17° 6,330'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Urak utcája (ma: Panská ulica) 35.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A pozsonyi Salvator gyógyszertárat Lippay György hercegprímás, esztergomi érsek alapította még a 17. században. Működtetői a pozsonyi jezsuiták voltak. Később a városban többször költözött, számos helyen működött, különféle tulajdonosok kezén.

A patika mai, öt szintes épülete a dóm közelében, 1894-ben épült fel, Rudolf Adler tervei szerint, neoreneszánsz stílusban. A vakolatdíszektől roskadozó homlokzat központjában, a földszinten áll Jézus Krisztus egész alakos, kb. életnagyságú szobra, amely Rigele Alajos ismert, pozsonyi születésű szobrászművész alkotása. A földszinti patika fölött 4 szinten, összesen 10 lakást alakítottak ki. A homlokzat érdekessége a - ma Pozsonyban gyakorlatilag példa nélkül való - három nyelvű: magyar, német és szlovák felirata, ami egy aprócska visszatükröződése az 1918 és 1945 sorstragédiái előtt háromnyelvű városnak. A patikában 1727-ből származó, híres, teljes épségben fennmaradt, barokk patikabútorzat volt. Ez az épület privatizációja során - kalandos körülmények között - egy gyűjtőhöz került, így ma nem is Pozsonyban őrzik.

A patikát 1950-ben államosították, de tovább működhetett, egészen 1996-os bezárásáig. Ezután sok és alig átlátható, ingatlanspekuláció-gyanús ügylet zajlott és zajlik ma is a gyógyszertár igencsak frekventált helyen lévő, pompás épülete körül. Ennek ma látható eredményeképp a ház földszintje üresen áll, pusztul.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-08-23 02:00:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Keglevich-palota (0.089 km)
Erdődy-palota (0.096 km)
Nester-palota (0.118 km)
Pálffy-palota (0.151 km)