Városháza

Horvátország
Városi palota
Rövid leírás:
A Népek tere a zadari élet központja a középkortól kezdve napjainkig. Keleti oldalán található a Pedrini palota, amely városházaként üzemel. Az épület leglátványosabb dísze egy nagyon szép reneszánsz stílusú erkély.
Több fontosabb épület található a Népek terén melyek mind a velencei, mind a II. világháborúban, mind a délszláv háborúkban súlyosan megsérültek. A velencei támadások alatt a XV. században az egész tér teljesen megsemmisült. A XVI. században építették újra olaszos stílusban. A városházát 1562-ben ugyanaz a Michele Sanmichel tervezte aki a Szárazföldi kaput.
A Városháza mai formáját 1934-ben nyerte el.
ngabi
2011-09-24 14:00:20

2011.09.11 12:02 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 44° 6,842' E 15° 13,641' - egyéb

A Nemzeti teret a középkorban Pletea Magnának hívták. Többször átépítették, házai különböző időkben és stílusban épültek.
A téren a régi barokk városháza helyén 1936-ban, az olasz uralom alatt épült, új városháza áll. Ma is Zára központi tere.
Egy nagy fém lámpa áll a Népek tere közepén. Zárában 1520-ban vezették be a helyi közvilágítást. Ekkor még hagyományos, fa tüzeléssel működtek a lámpások. 1860-ban elkezdték lecserélni a fa tüzelésű lápákat olajlámpára. Először 300 darabot cseréltek ki, majd az összeset. A most látható lámpa pontosan egy ilyen olajlámpa helyén áll

Városi loggia (0.018 km)
Öt kút tere (0.197 km)