Megújulásunk támogatója:  

Városi színház


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 52,963'
Hosszúság (lon):
E 22° 54,024'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
HD-II-m-B-03222
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bd. 1 Decembrie 1918 15
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az új korban egyértelműen román többségűvé vált vidék legjelentősebb, magyar többségű városává Déva vált. A megyeszékhely egyben a környék gazdasági, kulturális és politikai központja volt. A korábbi, méltatlan színjátszó hely kiváltására a város a századfordulón új, modern színház építésére szánta el magát.

A híres, fővárosi építész páros, Komor Marcell és Jakab Dezső 1908-9-ben készített tervei alapján a házat végül 1910-11-ben építették fel.

Az utcafronton, zárt sorú beépítésben álló színház szimmetrikus homlokzata meglehetősen szokatlan megoldásokat mutat. A két szélen 1-1 toronyszerű, hangsúlyos rizalit ugrik előre, melyet mázas cserepekkel fedett magastető koronáz meg. A \"tornyok\" közötti, íves oromzatú épületrész nem más, mint az első emeleti előcsarnok erkélye. Az ún. magyaros szecessziós épület homlokzatát, így pl. az ablakok alatti területeket népi \"szűrrátétes\" motívumok díszítik.

A nézőtér zsöllyéből, karzatból és magyaros motívumokkal ékesített díszpáholyból áll. A karzat felett az egyiptomi freskók stílusában fogant, de a magyar pásztorfaragás jellegzetes alakjait felvonultató falképszalag látható.

Mivel az építtetőnek fontos volt az új intézmény anyagi fenntarthatósága, az építéshez felvett kölcsönök visszafizethetősége is, az építészek lakóépületet is terveztek a színházhoz, amelyek bevételét e célokra használhatták fel.

Az épület hosszú ideig olyannyira romos és elhanyagolt volt, hogy szinte elpusztultnak könyvelhettük el. Alig néhány éve elkezdett, 2011-ben elkészült, igényes felújítása után újra színi előadásoknak ad helyet.

A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkájának felhasználásával készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-02-08 17:34:28
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Magna Curia (0.383 km)
Déva vára (0.709 km)
Gyulay-kastély (5.800 km)
Tájház (7.150 km)
Gyulay-kastély (8.997 km)
Jósika-kastély (10.608 km)
Arany vára (10.746 km)
Jósika-kastély (13.251 km)