Városkapu, városfal

Horvátország
Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
Zadar megye
Rövid leírás:
A városfal egy része a római, egy része pedig a középkorban készült. A legnagyobb része 16. századi. A várfalnál található a kapitány tornya, a déli része a Foše-kapucska, ahol a Kopneni kapu áll. A koordináták erre a pontra mutatnak.
Info: wikipedia
ngabi
2011-09-24 13:27:15

2011.09.11 09:04 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 44° 6,712' E 15° 13,716' - egyéb

A várfalak nagy részét a középkorban húzták fel, majd amikor Velencei Köztársaság elfoglalta Zadart továbbépítették. Igazi erődítménnyé akkor vált, amikor a XVI. században a törökök megtámadták Zadart és könyörtelen csapást mértek a városra. Zadar védelme azonban annyira erősre sikeredett, hogy nem sikerült elfoglalniuk.
A várfal leglátványosabb része a régi Városkapu avagy Szárazföldi kapu. Egykoron ez volt Zadar főbejárata. Eredetileg római alapokra épült a Városkapu, de az eredeti kapu megsérült a velencei háborúkban. 1543-ban Michele Sanmicheli olasz építész újratervezte és újjáépítették. A diadalív formájú kapu az egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt műemlék egész Dalmáciában. A középső boltív felett a Velencei Köztársaság jelképe a szárnyasoroszlán látható, két oldalt pedig Szent Márk (a velencei flotta védőszentje) és Szent Kreseván Zadar védőszentjének pajzsa fedezhető fel.
Információ: Zadar látnivalók

Öt kút tere (0.081 km)