Zsidó temető

Temető
Cukrovarská (Cukorgyári) utca
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű Szered a Vág folyó egyik jelentős gázlójánál alakult ki. Kereskedelmi jelentősége, vásárai miatt hamar mezővárossá emelkedett, pozícióit egészen a 19. századi – a várost elkerülő – vasútépítkezésekig megtartotta.

A szeredi zsidó közösség, hagyományai szerint a morvaországi Magyarbród (Uherský Brod) városból, egy ottani zsidó pogrom elől menekült ide 1683-ban. A közösség létszáma a 19. században nőtt meg jelentősen, a század végére a város lakóinak bő egynegyedét adva. A szeredi zsidók többnyire kereskedtek, illetve övék volt a város jelentős üzeme, a cukorgyár is. A 2. világháború idején, 1942-45 között a városban működött a fasiszta Szlovákia egyik koncentrációs tábora, amelyben mintegy 10.000 szlovákiai zsidó fordult meg, útban a német megsemmisítő lágerek felé.

A város szélén, a Galántára vezető országút melletti zsidó temető a 19. század első felében jött létre. A temető egyik részében barokk stílusú sírkövek láthatóak, amelyek egy korábbi temetőből kerültek át ide. A szépen karbantartott temetőben számos igényes, 19. századi síremlék látható. A legkésőbbi rész a két világháború között jött létre, bár 1-2 síremlék az 1950-60-as évekből való. A temető bejárati építménye egy egyszerű, nyeregtetős, homlokzatán zsidó jelképeket ábrázoló vakolatdíszes, 1882-ben épült kápolna, amelyet a közelmúltban felújítottak. A temetőt ma a helyi kereskedelmi iskola diákjai tartják rendben. Ugyanezen iskola egy kis holokauszt emlékhelyet is létrehozott ugyanitt a kápolnában. Itt folyik a városi diákság toleranciára nevelő oktatása is.
2012-04-15 10:00:32

2015.10.04 14:57 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 48° 16,723' E 17° 44,375' - egyéb

Az utcáról a magas kerítés miatt nem látszik a temető. Ágaskodva, a kerítés felett sikerült néhány képet készíteni a régi sírkövekről.