Megújulásunk támogatója:  

Vitéz-ház


A kép forrása: wikipedia.org

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,241'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,433'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Lakóépület és üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő utca (ma: Hlavná) 40.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A fő tér nyugati térfalában, nagyjából az Orbán-torony melletti zenélő szökőkúttal \"egy magasságban\", zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyeregtetős, ma cseréppel fedett polgárház. A palota-szerű kinézettel rendelkező, több építészeti stílus elemeit magán hordozó, romantiklus, ill. neogótikus épületet Vitéz György földbirtokos nemes építtette maga és családja számára 1849-ben, Fischer József építésszel. Korábban helyén három középkori ház állott, melyeket 1807-ben egybeépítettek.

A szimmetrikus szerkesztésű utcai főhomlokzat leglátványosabb eleme a neogót, csúcsíves kapuzat, melynek kőből faragott, vakolatlan felülete egybefolyik a fölé kiugró, kőrácsos mellvédes, első emeleti erkéllyel és a mögötte nyíló, kettős, neogót, kőrácsos ablakkal. Efölött, négyszögletes kartusban a Vitéz-család jelvénye látható: sátor, fölötte hatágú csillag, mellette pedig jobb karjában buzogányt tartó, páncélos vitéz. Az emeleti helyiségekből további nyolc hasonló, egyenletes rendben sorakozó, csúcsíves ablak nyílik az utcára.

A földszinten eredetileg is üzleteket alakítottak ki. Sajnos, a földszinti homlokzaton mára valamennyi, történeti korú nyílászárót modern, értéktelenre cseréltek. Az épülethez hátul hosszú udvar tartozik, melynek északi és déli határa mentén egy-egy, az utcai szárnynál jóval egyszerűbb kialakítású, félnyeregtetős udvari szárny épült. A ház nyugati része a Mészáros utcán rendelkezik homlokzattal.

A ház ma a kassai római katolikus egyházmegye tulajdonában áll.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-02-27 20:35:59
 
 

Állapotjelentések

2013.06.09 12:39 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,240' E 21° 15,450' - egyéb

Az épület állapota remek. Nagyon érdekesek a neogót nyílászáró keretezések. Az erkély jól illeszkedik az épülethez.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Orbán-harang (0.031 km)
Barkóczy-palota (0.053 km)
Kisdyánum (0.063 km)
Fórum mozi (0.083 km)
Érseki palota (0.084 km)
Koldus-ház (0.103 km)