Megújulásunk támogatója:  

Népkert


(A kép forrása: Nik994/sr.wikipedia.org)

A zenepavilon (A kép forrása: Laslovarga/sr.wikipedia.org)

A kiállítás alaprajza (A kép forrása: arhivpancevo.org.rs)
Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 44° 51,872'
Hosszúság (lon):
E 20° 39,402'
Védettség van?
nem
Típus:
Világi együttes
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Miloša Trebinjca/Prvomajska (10-es főút)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Népkertet Mihovil Mihaljević dandártábornok elképzelése alapján a település délkeleti szélén valósult meg 16 hektáros földterületen 1829-ben, a kor városszéli parkjainak divatját követve. Németkertnek tekinthető, a francia- és az angolkertet ötvözi.

1905 augusztusában és szeptemberében nemzetközi mezőgazdasági és ipari kiállítást tartottak benne. Az eladott belépőjegyek mennyisége alapján a látogatók száma meghaladta a 100 400 embert (a város lakosság 15ezer körül volt). 26 pavilont, termet, kísérő objektumot emeltek, amelyek miatt sok fát kivágtak. A kiállítás után egyedül a zenepavilont hagyták meg, amelyet az 1960-as években betonszobros szökőkútra cseréltek le. A felújításkor visszaállították a pavilont.

1908-tól két, füves teniszpályával és öltözővel rendelkezett. A lakosok előszeretettel sportoltak, rekreálódtak a parkban. Kulturális események lebonyolítására is sor került. Ünnepi alkalmakkor a zenepavilonban fúvószenekar lépett fel. A közélet fontos helyének számított a Népkert.

A park szélén levő romos épület az 1860-as évektől a Pancsovai Mezőgazdasági Egyesület székháza volt. A mellette levő területen hozták létre egykor az egyesület faiskoláját és növénykertjét. A II. világháború után mind az társulatot, mind az ültetvényeket felszámolták.

A II. világháborút követően a park lassan leépült. A kerítést időközben eltávolították.

Ravenna körzet és Cervi város adományának köszönhetően 2007 és 2008 folyamán fel lett újítva. Új járdákat, játszótereket, pályákat és kivilágítást kapott.

Forrás:
Nenad Živković (rtvpancevo.rs) és Nik994 (sr.wikipedia.org)
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2014-04-11 22:20:32
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.