Megújulásunk támogatója:  

Református templom


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 46,968'
Hosszúság (lon):
E 26° 2,220'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Feldoboly (Dobolii de Sus) a háromszéki medence legdélkeletibb magyar faluja. a bodzai hegység északi nyúlványának teknő alakú völgyében húzódik meg, központjában a fallal kerített református templommal.

A falu egyetlen temploma feltehetően középkori eredetű, melyet 1773-ban átépítettek. A hagymasisakos harangtorony fiatalabb, láthatóan később toldották a templomhoz, ami mind a mai napig szerkezeti problémákat okoz. A templom déli és az északi falának függőlegeshez viszonyított kifordulása fél méter. Pusztulás fenyegeti a templom egyedülálló, felbecsülhetetlen értékű festett famennyezetét és a falkép-töredékeit.

A templom a szerkezeti problémák miatt évtizedek óta használaton kívül van.

Elkészült a templomegyüttes építészeti, topográfiai, szerkezeti felmérése, valamint a talajnedvességgel kapcsolatos szakvélemény.

2016-ban a Rómer Flóris Terv nyílt pályázati támogatásból elkészült a részleges külső tereprendezés és a templombelső felújítási munkálatai. Megtörtént a teljes földmunka a tereprendezés érdekében és a régészeti ásatások folytatása érdekében részlegesen elkészültek a külső kőjárdák, a felszíni vízelvezetők, a kerítőfal részleges aláfalazása, valamint a templomi bútorzat szétbontása, a deszkapadló előkészítéséhez szükséges ásások.

A 2017. évi Rómer Flóris Terv nyílt pályázatán támogatást nyertek a templom vakolatjavítási munkálataira. Tekintettel arra, hogy a megítélt támogatás nem volt elegendő a vakolatjavítási munkálatokra, írásos kérelem alapján elkészültek a templom padjainak felújítási munkálatai.

A helyreállítási munkálatok tervezését a Linea Kft. irányította.
Kivitelezés: Constructii MBS Kft

A leírás forrása: www.romerterv.hu, fotó: wikipedia.org
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-27 16:15:59
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Várhegy (7.291 km)
Horváth-kúria (8.487 km)
Törökvár (9.426 km)
Kozma kúria (10.230 km)