Megújulásunk támogatója:  

Jezsuita-premontrei templom és rendház


A kép forrása: Gausss / Panoramio

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,334'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,456'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő utca (Hlavná) 67.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A Szent Erzsébet székesegyháztól É-ra, a fő tér K-i térfalában, zárt sorú beépítésben álló, templomot a római Il Jesu templom mintájára, 1671-81. között építtette I. Lipót császár, Báthory Zsófia adományából. (Később e kassai épület is több felvidéki templom mintájául szolgált.) Az építkezés helyszínén szenvedett vértanú halált korábban, 1619-ben, a Bethlen Gábor-féle felkelés idején két jezsuita atya. (A 3 kassai mártír emlékét a homlokzaton emléktábla hirdeti.)

A jellegzetes homlokzatú, két tornyú, késői reneszánsz-korabarokk stílusban épült templom vakolatlan épülete kváderkövekből épült. Nyugatról nyíló főbejárata fölött a Rákóczi-Báthory egyesített címer látható, kőből kifaragva. Az egyenes szentélyzáródású templom falfestményei illúziókeltően egy nagyobb tér érzetét keltik. A pompásan kialakított templombelső legértékesebb díszei közé tartozik az itt nyugvó I. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem fából faragott halotti epitáfiuma. A templom kriptájában nyugszik még a fejedelem édesanyja, Báthory Zsófia is. Utóbbi fejedelemasszony nagylelkű adományára a templom főhomlokzatának timpanonjában latin nyelvű szöveg emlékezik, 1681-ből.

A templomhoz É-ról kapcsolódik az egykori premontrei rendház és iskola két emeletes, barokk épülete. Ez egykor királyi ház volt, majd egy ideig a kassai főkapitányok székhelye. Több fejedelem is megszállt falai között, udvartartásával együtt: itt székelt Bocskai István, Bethlen Gábor, Rákóczi György. Később -jezsuita vezetésű- egyetem és nyomda működött itt, egészen a trianoni békéig, 1921-es bezárásáig. Itt tanított Baróti Szabó Dávid paptanár, akire a homlokzaton elhelyezett tábla, Bartusz György alkotása emlékeztet. A jezsuita rend 1773-as betiltását követően, kisvártatva a premontrei rend jászói prépostságának használatába került az épületcsoport.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-03-04 12:05:48
 
 

Állapotjelentések

2013.06.09 13:00 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,335' E 21° 15,454' - egyéb

Nagyon szép állapotú épület.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.