Megújulásunk támogatója:  
szabályok

hetykekutya jelentései

Az oszlopok a fejlécekre kattintva rendezhetők (ismételt kattintással megfordítható, alaphelyzetben a bejelentés időpontja szerint rendezett, a listában a helyszíni időpont látható). Kérhető a jelentések adatainak listája is.

Összesen: 113 db jelentés.

Nepomuki Szent János-kápolna Sopron, Villasor 32 .

2010.04.25 15:21 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

A kápolna kifogástalan állapotban, jól karbantartva, rendszeres használatban. (Kifüggesztett mise időpontok)

Tavaly "szűzvadászat" keretében jártunk itt, és szakadó esőben, esőkabát alól próbáltunk néhány értelmezhető fotót készíteni. Idén az időjárás nekünk dolgozott, és a kápolna így még gyönyörűbb.

Közben történetéről is sikerült néhány érdekességet megtudni. Mint az oromzat feiratából is kiderül, a kápolnát eredetileg 1764-ben építették - Sopron belvárosában. A Városháza építésekor környezetében találták meg a római Scarbantia első nyomait. Az ásatások (vagy a városrendezési elképzelések?) zavartalan végrehajtása érdekében a kápolnát gondosan szétbontották, majd jelenlegi helyén, a Lőverekben 1899-ben újjáépítették - vagyis az épületek néha valóban elvándorolnak.

Forrás, és további érdekességek
http://www.sopronikirandulas.hu/sopron/nepomuki_szent_janos-kapolna.html

Az egyéb bejegyzésért elnézést, a jelentés befejezéséhez rendelkezésre álló 72 órás határidőt elbambultam.

villaépület Sopron, Villa sor 14.

2010.04.25 15:03 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

A Villa sor Lőverekben is különleges szépsége már tavalyi ittjártunkkor (Nepomuki Szent János kápolna) is feltűnt, ezért külön örültünk neki, hogy mint helyi védettségű épületek "saját jogon" bekerültek az adatbázisba.

Az utca különleges fekvésű, csak egyik oldala beépített, a másik oldalon a soproni panorámában lehet gyönyörködni.

Az utca épületei hasonló korban (19. - 20. szd. fordulója) hasonló stílusban épültek, így az utcakép roppant hangulatos és egységes. A házak díszes kerítés mögött, nagy előkerttel települtek, a kertek hatalmas fákkal beültetettek, gondozottak. Az épületek jó állapotúak, jól karbantartottak - és fekvésük, valamint magánvilla - jellegük miatt igen rosszul fényképezhetőek.

villaépület Sopron, Villa sor 18.

2010.04.25 15:07 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

Ő a "Láthatatlan ház". A gondozott előkert hatalmas fái miatt az utcáról csak ennyi látszik. Az épület állapota - amennyire így megítélhető - teljesen rendben.

villaépület Sopron, Villa sor 20.

2010.04.25 15:08 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

Tökéletes és fényképezhetetlen - mint az utca összes többi épülete.

villaépület Sopron, Villa sor 22.

2010.04.25 15:10 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

Winkler Oszkár 1930-ban kapott oklevelet a budapesti Műegyetemen, majd Sopron város ösztöndíjával tanulmányútra indult Olaszországba és Németországba.

Hazatérve Budapesten helyezkedett el, majd 1934-ben visszatért Sopronba, ahol tervezőirodát nyitott.

1948-ban meghívták tanárnak a Budapesti Műszaki Egyetem Sopronban működő Bánya- Kohó- és Erdőmérnöki Karára, ahol eleinte az építéstani tanszéket vezette, majd 1964–1969 között a faipari kar dékánja volt.

Ugyancsak 1948-ban megszervezte a Soproni Tervező Irodát, Magyarország első, vidéki állami tervezőirodáját, amit utána tíz éven át vezetett.

1957–62 között a Győri Tervező Vállalat főépítészeként, 1947–75 között az Erdészeti és Faipari Egyetem építéstani tanszékének egyetemi tanáraként dolgozott. Főképp a faipari építészetben alkotott jelentőset. Stílusát hosszú évekre meghatározták németországi tapasztalatai, a tanulmányútja idején meghatározó jelentőségű Baauhaus formavilága.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Winkler_Oszk%C3%A1r

A Winkler Oszkár emléktáblával a Soproni Városszépítő Egyesület évenként elismerésben részesíti a kiemelten példamutató, a város szellemiségéhez, természeti és épített környezetéhez illeszkedő, az adott évben befejezett, értékmegőrző vagy értékteremtő épületet.

A díj átadásáról és a Villa sorról bővebben
http://portal.sopron.hu/Sopron/portal/front_show?contentId=3270


villaépület Sopron, Villa sor 30.

2010.04.25 15:16 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

A Villa sor záró épülete a Nepomuki Szent János kápolna szomszédságában. Hangulatos és tökéletes - mint az egész utca

villaépület Sopron, Villa sor 6.

2010.04.25 15:30 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

Láthatalan, hangulatos - és majdnem tökéletes. A kosárlabda-palánkot azért nem kelett volna.

Wallner Ignác háza Sopron, Villa sor 2.

2010.04.25 15:32 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

A Villa sor nyitó épülete, jelenleg felújítás alatt. Felső fokban leírt dícsérő jelzőket érdemel, mint az utca összes villája.

Dr. Wallner Ignác (1847-1929) a soproni Főreáliskola igazgatója volt 1897-1914 között. Emlékére 1930-tól 1948-ig a Villa sor az ő nevét vette fel.
Forrás: http://sopszem.sopron.hu/sopszem//1990-XLIV-2.pdf

villaépület Sopron, Villa sor 24.

2010.04.25 15:12 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

A "Láthatatlan épületek" újabb darabja. Gondozott állapotára a környezet ápoltságáról és a felsejlő fa veranda-zárt erkély építményből lehet következtetni.

villaépület Sopron, Villa sor 26.

2010.04.25 15:14 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

Ápolt, gondozott. A tökéletteséghez az ablakcserénél én még igényesebbet választottam volna.

villaépület Sopron, Villa sor 28.

2010.04.25 15:15 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

Teljesen eltűnik az előkert fái mögött, az állapota véhetőleg jó, mint az utcában minden házé.

jellegzetes új lőver Sopron, Károlymagaslati út 14.

2010.04.25 15:36 hetykekutya állapot: 4 - egyéb

A "Kakasos ház", mondta rá a szomszéd, akinél keresés közben érdeklődtünk. Ez már nem a Villa sor, hanem a rá merőleges utca, így az épület kora, stílusa és állapota is eltér azokétól. Az utcában ez az egyetlen régebbi, védett épület, stílusa a budapesti Wekerle telep népies - szecessziós házaira emlékeztet.

A ház jó álapotú, karban tartott, de rendetlenebb, gazosabb, ápolatlanabb, mint a ma megnézett többi villa, ezért a kicsit rosszabb osztáyzat.

Gambrinus-ház Sopron, Fő tér 3 . | Új u. 2 .

2010.08.27 11:11 hetykekutya állapot: 4 - egyéb

Sajnos kifutottunk a 72 órából, így kénytelen vagyok így megjegyezni, hogy ez a ház is zárva, az étterem használaton kívül.
Az egész belváros tele van halott, bezárt üzletekkel, házakkal. Ez talán nem nevezhető normális állapotnak, elég csak Kismartonig elmenni kíváncsiságból, ott is van üzleti negyed a városhatárban, a belvárosi üzletek pedig 20 éve változatlan összetételben megvannak és virágoznak. Hogyan csinálhatják?
Egyébként a kételyekre válaszul - a ház tényleg két utcára néz - a két bejárat koo fotóit egyaránt feltettük.

Blaskovich Múzeum Tápiószele, Múzeum u. 13 .

2010.04.18 17:51 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

A Múzeum igazgatónőjétől a napokban egy kedves email-t kaptam, aminek egy részét bemásolom.

"Örömmel értesítelek arról, hogy a szakmai zsűri, a Magyar Turizmus Zrt. a tápiószelei Blaskovich Múzeum pályázatát a VENDÉGBARÁT MÚZEUM díjra elfogadta. Ezt az elmúlt két évben a tápiószelei múzeum kertjében végzett látogatóbarát fejlesztéssel, a botanikai tanösvény kialakításával és interaktív játékok készítésével érdemeltük ki.

A díjra az éves látogatottság alapján három kategóriában lehetett nevezni. A Blaskovich Múzeum a B kategóriában van. A jelöltek közül a díjat az kapja, akire az interneten április 9 és május 2 között a legtöbben szavaznak.

A szavazás menete: www.est.hu oldalon: KULT/VENDÉGBARÁT MÚZEUM B KATEGÓRIA /BLASKOVICH MÚZEUM

Megköszönöm szavazatod és segítséged. "

És amiről az Igazgató asszony szerényen nem szól: a kertben egy geoláda is található :)

Az óbudai királynői vár maradványai Budapest 3, Kálvin János köz 2-6.

2010.05.20 18:04 hetykekutya állapot: 5 - egyéb

Az alábbi idézetet a következő könyvből másoltam ide:

Pannónia római romjai.
Dr. Hajnóczi J. Gyula építész, okl. régész
Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1987.

képek:
151. térkép, (118. oldal)
5: Templom utca, a kései tábor1 fala, védőtornyai;
6: Fényes Adolf utca – Dugovits tér, a kései tábor déli kapuja

szöveg:
119. oldal.
…”Aquincum légiós táborának központja az óbudai Flórián téren fekszik, (151. kép). A körülötte levő tágabb körzet történelmi távlatait érzékelteti, hogy itt nem kevesebb, mint nyolc építési periódust sikerült a régészeknek megkülönböztetniök, pusztán a római korból. A castrum építészettörténete partmenti, I. század közepéről származó vicus1 helyén épült ala-táborral kezdődött, ennek létesítése Vespasianus korára tehető. Az első légíós tábor, kb. 460x430 m terjedelemmel, Domitianus idejében épült, az ala-tábortól kissé ÉNY-ra. Hadrianus korában ez a tábor – ismét némi eltolódással s 520x540 m-re növekedett mérettel – kőbe épült át, ez maradt a helye többszöri újjáépítéssel, módosítással Diocletianus, ill. Constantinus császárságáig (152. ábra). Feltehetően a IV. század harmincas éveiben a tábor praetoria oldala és a Duna-part között, 750x300 m-es területet kapcsoltak hozzá, délre kissé elcsúsztatva, amit É-ról és D-ől szárnyfalakkal határoltak le Dunáig. Délen e szárnyfalon patkó alakú tornyokkal közrefogott kaput nyitottak, s magát a falat ugyanilyen tornyokkal, a tornyok között befelé ívelő szakaszokkal építették ki. A castrumnak ez a D-re, DK-re húzódott része – a mai Zsinagóga, r.k. plébánia és a református templom körzete – lett a középkori Óbuda kifejlődésének magja.”…

Következtetés:
Tehát az Árpád-híd budai hídfőjétől délre, Kelet-Nyugat irányban húzódva, részben a Ramada Hotel parkolójában, majd a r.k. plébánia mögötti díszkertben, onnan tovább a Dugovits tér felé haladva az útburkolatban már csak jelölve látható íves, kb 2,5-3m vastagságú falak és „U” alakú, Dél felé kiálló bástyák egyértelműen római (IV. századi) falak.

Tehát a kiráynői vár adatlapján leírtakból és a fentiekbő következik, hogy a bemutatott falak nem a királynői vár részei, hanem annál sokkal korábbiak és római eredetűek.

Egy kis segítség a kormeghatározáshoz:

Vicus: kisebb település, falu,

Ala-tábor: katonai segédcsapat(-ok) tábora.

Titus Flavius Vespasianus, uralkodott: 69. december 21. és 79. június 24. között.

Titus Flavius Domitianus, uralkodott: 81. szeptember 13. és 96. szeptember 18. között.

Caius Aurelianus Valerius Diocletianus, uralkodott: 284. november 20. és 305. május 1. között.

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, uralkodott: 306. július 25. és 337. május 22. között.

Frigyes főherceg lovassági laktanya Komárom,

2010.10.11 21:25 hetykekutya állapot: 4 - egyéb

Játékostársunk által említett Radetzky huszárok emlékműve jelenleg a Polgármesteri hivatal épülete mögött található. Költözésének történetét sajnos nem ismerjük. Fényképeink 2009.07.22-én készültek

Gambrinus-ház Sopron, Fő tér 3 . | Új u. 2 .

2010.08.27 11:10 hetykekutya állapot: 4 - koordináta: N 47° 41,167' E 16° 35,452' - pont: 1

később

Szent Flórián-szobor Budapest 3, Lajos utca 168. mellett

2010.05.20 18:21 hetykekutya állapot: 5 - koordináta: N 47° 32,318' E 19° 2,736' - pont: 3

A szobor jó állapotú, bár ahogy általában köztéri kőszobrainknak, úgy ennek sem tesz jót Budapest levegője. A tempom előtti park bejáratánál áll, párban Nepomuki Szt. János szobrával.

Római katolikus plébániatemplom Budapest 3, Lajos utca | Lajos utca 170. | Templom utca 5. | Óbudai utca 7.

2010.05.20 18:25 hetykekutya állapot: 4 - koordináta: N 47° 32,272' E 19° 2,747' - pont: 3

A homlokzat felújítása megkezdődött!
A plébániatemplom környezete ápolt. A KÖH nyilvántartása szerinti Nepomuki Szt. János szobor párja a park bejáratának másik oldalán álló Szt. Flórián szobor. (Külön nyilvántartási számmal, http://muemlekem.hu/muemlek?id=370)

Plébánia Budapest 3, Lajos utca 168. | Templom utca 4. | Óbudai utca 4.

2010.05.20 18:29 hetykekutya állapot: 5 - koordináta: N 47° 32,305' E 19° 2,738' - pont: 3

A plébánia épülete korának megfelelő állapotban van, környezete rendezett.
A kertje déli szakasza alat áthalad a IV. században épült, karéjos falszakaszokból álló és déli irányban "U" alakú bástyákkal megtámogatott római erődfal, amit az egykori átkelőhely és a körülötte levő településrészek, valamint a légiós tábor tágabb környezete védemére építettek.