Megújulásunk támogatója:  

Frivaldszky-Mauthner-Pálffy-villa és kertje

azonosító:
11599
törzsszám:
16168
szélesség (lat):
N 47° 30,182'
hosszúság (lon):
E 18° 58,992'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
villa
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
villa
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
9555
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
A Frivaldszky Imre természettudós számára épült romantikus stílusú villa Brein Ferenc tervei szerint épült 1845 körül, később gróf Pálffy Anna számára Grioni Antal terve szerint 1908-ban neoreneszánsz stílusban átalakították. Kertje 1845 készült, 1909-10 körül Hein János tervei szerint átalakították.
Egyemeletes összetett alaprajzon emelkedő, tagolt tömegű épület. É-i főhomlokzatát a földszinten kőbábos terasszal és széles lépcsővel kiemelt középrizalit uralja. A homlokzat földszintjének jobb oldalán karcsú oszlopokkal tagolt Palladio-motívum, felette terasz található. A homlokzatot nehéz attika koronázza, amely a középrizalit fölött tömör, kétoldalt műkő balusztráddal áttört. A homlokzatok alaprendszere mind a négy oldalon hasonló.
külső leírás:
Ld. a Történet-nél.

az 1840-es években kialakított, majd az 1908-as átépítéskor módosított tömegek, homlokzati struktúra és részletek, külső és belső nyílászárók nagyrészt fennmaradtak (a külső nyílászárók legtöbbje eredeti, a belsőkből is számos megmaradt). A földszinti ablakokon klasszicizáló ablakrácsok. A földszinten boltozott oldalhelyiségek láthatók. A romantikus villa részletei közül mindössze egy díszes gótizáló kétszárnyú ajtó maradt meg a földszinten, a villanyórák szekrényeként elfalazott nyílásban. A lépcső tetején, az emeleten megmaradt a díszes, klasszicizáló kovácsoltvas mellvéd. A homlokzat külső kiképzése szinte érintetlen. Megmaradt a balusztrádos attika és terasz is.
Melléképület: a Morbitzer Nándor által 1939-ben tervezett napozó szinte érintetlenül megmaradt.
Kert: az előkert teraszolt struktúrája, a kocsiút íves vonala (leaszfaltozva), számos idős, értékes fa (tölgyek, magas kőrisek, keleti tuják, puszpángok stb.) megmaradt. (Lásd Ecsedy-Hajdu Nagy 2003 felmérési dokumentációját.)
1945 után is láthatóan igyekezettel ápolták, fejlesztették a kertet, aminek eredményeként számos fiatal fa áll a kertben. Ezek egyes egyedei értéket képviselnek.
állapot leírása:
A területet 1998-ban hagyta el a gyermekszanatórium, azóta folyamatosan és gyorsan pusztul. Az évekig őrizetlenül álló épületből szinte minden mozdítható és értékesíthető anyagot elloptak, a tető és az ejtővezetékek hiányosságai miatt a falak kívül-belül áznak, a födémek könnyező házigombával fertőzöttek. Igen sürgős beavatkozás szükséges az értékes épület megmentéséhez.
A toronylépcső emeleti végénél díszes, klasszicizáló kovácsoltvas mellvéd.
Kert: az 1990-es évekig gondozott kertet mára felverte a gyom, a magról nőtt csemeték zavartalanul fejődnek. A kert eredeti struktúrája még felfedezhető, de a részletek nagy része már eltűnt. Az idős fák nagy része egészséges, de számos példány ápolásra szorul, az értékes vadgesztenyék rendszeres permetezésre szorulnának, ennek hiányában azonban rohamosan pusztulnak.

Állapotjelentések

2018.12.05 10:50 piroska állapot: 3 - pont: 20

Ha ez kert...
Az épület alig látszik a bozóttól.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.