Megújulásunk támogatója:  

Nógrádi Történeti Múzeum

azonosító:
11760
törzsszám:
11244
szélesség (lat):
N 48° 6,160'
hosszúság (lon):
E 19° 48,326'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
kulturális és szórakoztató épület
eredeti típus:
múzeum
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kulturális és szórakoztató épület
jelenlegi típus:
múzeum
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
3896 (környezet: 3897/2, 3893, 3895, 3860/3, 3892, 3894, 3897/1, 3899/1)
település KSH kódja:
25788
földhivatal:
Salgótarján Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
A múzeum Magyar Géza építész tervei alapján, 1972-1980 között épült, a szocializmus időszakának egyetlen megvalósult múzeumépületeként. Az épületegyüttes a szerkezeti építészet hazai megvalósításának egyik első példája, a funkcionalista szerkezeti építészet azon hagyományát követi, amely Kenzo Tange kofui, 1966-ban emelt Sajtó- és Rádióközpontjánál megfigyelhető.
A megmozgatott, tagolt tömegű, modern stílusú épületegyüttes öt eltérő magasságú és alapterületű épületrészből áll, amelyek egymás alá, fölé és mellé vannak rendelve, sejtszerűen kapcsolódnak egymáshoz.
Az épületegyüttes a tér és az utca által határolt területen, szabadon áll. Szerkezeti kialakításának egyik meghatározó eleme az épületenkénti pilléres alátámasztás. A pillérek teherhordó szerepük mellett közműcsatornaként is funkcionálnak.
külső leírás:
A modern stílusú épületegyüttes a tér és az utca által határolt területen, szabadon áll. Az együttes megmozgatott, tagolt tömegű, öt eltérő magasságú és alapterületű épületrészből áll, ezek egymás alá, fölé és mellé vannak rendelve, sejtszerűen kapcsolódnak egymáshoz.
Az egyenként négy-négy betonlábra helyezett, ablak nélküli három főépületrészt egy közbeiktatott, téglány alaprajzú alacsonyabb épületrész kapcsolja össze. Ez az épületrész délről szalagablak-sorral áttört, vakolt falfelületű. A három főépületrész falfelületét függőleges mezőkre osztott, függőleges-bordatagos, mázolatlan, pécsi pirogránit lapok fedik
Az utcafronti két épületrész alatti teret földszintes, szabálytalan alaprajzú, ugyancsak szalagablak-soros irodaépület tölti ki. A földszint homlokzatának falkiképzése függőlegesen bordázott és szakaszosan elhelyezett, eltérő nagyságú ablakzónákkal áttört. Az alsó szintet körbefutó, vízszintesen bordázott kerámiamező zárja.
A pilléres támaszok, illetve az alépítmények zsaluzott burkolat nélküli vasbetonból készültek. Az épületrészek síkfedésűek, felülvilágító üvegablakok fedik. Valamennyi épületrész függőleges élei lekerekítettek.
Az épületeket határoló járószint eltérő magasságú, lépcsőkkel tagolt.

állapot leírása:
Az épületek műszaki állapota a szerkezeti hiányosságokból adódóan folyamatosan romlik. A felülvilágítók ablakszigetelései elhasználódtak, veszélyeztetve a belső tereket, az esővíz több helyen befolyik.
A bejárati üvegfalat felújítás során kicserélték.

Állapotjelentések

2014.03.26 14:02 Lacipap állapot: 4 - pont: 16

Az épület állapotában jelentős változás nem történt. Talán annyi, hogy a burkolatának hiányzó darabjait pótolták. A színén látható, a világosabb árnyalat.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.