Megújulásunk támogatója:  

Jézus Szent Szíve-kápolna

azonosító:
11767
törzsszám:
11251
szélesség (lat):
N 45° 56,198'
hosszúság (lon):
E 18° 14,798'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kápolna
eredeti típus:
r.k. kápolna
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
kápolna
jelenlegi típus:
r.k. kápolna
megye:
Baranya
helység:
helyrajzi szám:
072 (környezet: 067/3, 068/1, 068/2, 068/5, 069, 070, 075, 081/2, 083/4)
település KSH kódja:
22257
földhivatal:
Siklós Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Kápolna: A félkör alakú apszissal végződő, téglány alaprajzú kápolna, homlokzatain vízszintesen sávozott, sárga és barna mázas Zsolnay-csempe. A kapuzat szemöldökében "SANCTISSIMOˇCORDIˇIESV" felirat olvasható, zárókövén kör alakzatban egyenlőszárú kereszt látható. Fakapu, növényindás fémvasalás, felette rózsaablak. Oldalfalakon 2-2 bélletes, félköríves záródású ablak. A nyeregtető kisméretű, zöld mázas csempével fedett, csúcsain sárga színű, bimbós csúcsdísz. A kápolna belseje dongaboltozatos, a szentély félkupolája kék mázas csempével burkolt. Falán fogsoros párkányzat, gyámkövön Szent Imre és Árpád-házi Szent Margit szobrai. A főoltár mázas kerámiával burkolva, Jézus, Mária és József szobraival. Sárga-kék padlólap stilizált növénymintával.
külső leírás:
A félkör alakú apszisos kápolna homlokzatain a vízszintesen sávozott sárga és barna mázas csempével burkolt falsíkokat sómázas pirogránitok, saroklizénák és ívsoros párkányzatok foglalják keretbe. A délre néző vállköves kapuzat vízszintes szemöldökében a "SANCTISSIMOˇCORDIˇIESV" felirat olvasható, zárókövén kör alakzatban egyenlőszárú kereszt látható. A fakapu, valamint annak kilincse és növényindás, középkorias fémvasalásai eredetiek. A homlokzat timpanonjában ívsoros párkányzat és az ajtó zárókövéhez hasonló, de annál nagyobb méretű rózsaablak nyílik a kis előtérbe, fölötte a csúcsot kereszt díszíti. A kápolna két oldalán - keletről és nyugatról - 2-2 bélletes, félköríves záródású ablak világítja meg a belső teret. A nyeregtető kisméretű, zöld mázas csempével fedett. Külön kis tetőzetet kapott az apszis. Mint a kápolnahajó, mind a szentély tetőzetének észak felőli csúcsain 1-1 sárga színű, bimbós csúcsdísz található.
állapot leírása:
A kápolna állapota kielégítő. Főhomlokzatáról, valamint az apszis külső oldaláról számos mázas kerámiaburkolatot kibontottak és elloptak. A bejárati lépcső állapota rossz, veszélyes (a kötőanyagot teljesen kimosta a víz), az ólomüveg ablakok számos helyen elhajlottak vagy betörtek (sajnos a másodlagos, külső ablakok sem védik az épületet kellőképpen). A belsőben, különösen az ablakoknál és a lábazatnál figyelhetők meg ázási nyomok.
A haragtorony állapota statikailag elfogadható, de minden más szempontból rossz. Ablaküvegei - ha voltak egyáltalán - kitörtek, a redőnyök hiányosak, így a galambok szabadon költhetnek benne. Ajtaja nem zárható, belseje teljesen tönkrement, harang sincs már benne.

Állapotjelentések

2014.05.05 13:19 ngabi állapot: 4 - pont: 13

Sajnálatos, hogy a kápolna rendbe tételére nem jut anyagi fedezet, egyre romlik, az egyik oldalán már hiányos a kerámia burkolat, sürgősen javítani kellene!

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Harangtorony (0.012 km)
Kereszt (0.700 km)
Kereszt (0.736 km)
Kereszt (1.512 km)
Lakóépület (1.597 km)
Iskola (1.600 km)