Rendház

egyéb közösségi lakóépület
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Piarista diákotthon, volt pálos-piarista rendház, középkori eredetű, gótikus részletekkel, barokk, 17-18. sz. Déli homlokzatán architektonikus díszítőfestés, 18. sz. Az ebédlőterem intarziás fa-lambériája, tálalószekrényei és ajtói, barokk, 1807.
:
A templom északi oldalához kapcsolódó, nyugat felé azon túlnyúló épület. Kétemeletes, kontyolt nyeregtetős, hódfarkú cseréppel fedett épület. nyugati homlokzata tíz, a templom homlokzata előtti, déli homlokzata kéttengelyes, korabarokk architektonikus díszítő falfestéssel. A déli homlokzat ablakai egyenes záródásúak, kőkeretezésűek, a főbejárat díszes kőkeretes ajtó, piarista címerrel. A nyugati homlokzat ablakai ugyanilyenek, de zárókövesek. A keleti homlokzaton hasonló ablakok vannak, és négy XVIII. századi támpillér látható.
Az épület négyszögű udvart zár körbe. Az udvar földszintjén egykor árkádokkal megnyitott kerengő, melynek XVII. századi félköríves nyílásait befalazták és ablakokká szűkítették. Kivétel a templom melletti déli szakasz, amely a templom felől közelíthető meg, ahol megtörtént a XIV. századi részek feltárása.

Az épület teljesen jó állapotban van és diákotthonként üzemel.