Görög katolikus templom

g.kat. templom
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Gör.kat. templom, barokk eredetű, átépítve 1868-ban. Berendezés: ikonosztáz, barokk-rokokó, 1759; szószék, copf, 18. sz. vége.
:
A templom kőből épült. A torony bádoggal, a hajó és a szentély vörösrézlemezzel fedett. A nyugati homlokzat előtt magas, zömök, órapárkányos torony, törtvonalú barokk sisakkal, csúcsán nyolc ágú hármas kereszttel. A nyugati bejárat kőkeretes, szemöldökgyámos, egyenes záródású. A szemöldök felett fekvő, téglalap alakú, egyházi szláv nyelvű, feliratos tábla. A déli oldalon a toronyhoz alacsony toldalék csatlakozik, amely a kórusfeljárót rejti. A hajó déli falában három félköríves ablak. Az egyenes záródású, kőkeretes déli bejárati ajtó előtt lapos, nyeregtetős előcsarnok, félköríves bejárattal. A hajó és a szentély találkozásánál sekrestye.
A szentély a nyolcszög 3. oldalával záródik. A dél-keleti és a keleti oldalon egy-egy félköríves záródású ablak. A keleti ablak fölötti falfülkében 1994-ben feltárt, - korábban elfalazott falkép: Szent Miklós félalakja főpapi ornátusban, két oldalán az istenszülő és Krisztus félalakjával. Az északi falon semmiféle nyílás vagy tagozat nincsen.

A templom állapota jó, eltekintve a lábazaton látható vizesedéstől, környezete gondozott.