Takarékpénztár

pénzintézet
bank
rövid leírás:
Volt Pesti Hazai Első Takarékpénztár, eklektikus, épült 1911-1915-ig, Alpár Ignác tervei szerint. Maróti Géza szobrászati munkái, Róth Miksa színes üvegablakai, Jungfer Gyula lakatosmunkái, Faragó Ödön belsőépítészeti munkái egészítik ki. Jelenleg az
:
Négyemeletes, belsőudvaros, eklektikus-szecessziós, reprezentatív épület a Türr István, a Váci és a Deák Ferenc utca sarkán.
A kőburkolatos épület 13 ablaktengelyes Deák Ferenc utcai, 7 tengelyes Váci utcai és 15 tengelyes Türr István utcai homlokzatait 3-3 tengelyes, íves sarkok választják el egymástól. A homlokzatokat, a harmadik emelet fölött három részes, monumentális főpárkány tagolja, a negyedik emelet felett három részes párkánysáv zárja le. Efelett, kőbábos korlát mögött, meredek, rézburkolatos tető látható, amelyet szegmensíves záródású szellőző ablakok díszítenek. Az épület Váci és Deák F. utcai homlokzatát, a korszak építészetében szokatlanul erős vertikális motívumok díszítik. E két oldalon, valamint az íves sarokrizalitokon, az első emelet padlómagasságáig emelkedő, posztamensként kialakított falpilléreken kannelurás korinthuszi oszlopok kaptak helyet, amelyek a monumentális párkányt tartják. A sarokrizalitokat egy-egy ablaktengelyes kiugró, sima falszakaszok fogják közre; ezek egyúttal az oszloprendek mögötti, hátrahúzott falszakaszokat is határolják. Az oszlopok előtt, a földszinti falpilléreken, illetőleg e falszakaszok földszinti, kissé kiugró tömbjén, allegórikus kőszobrok, amelyeket Maróti Géza készített. A Deák F. u. oldalon a Mezőgazdaság, Kertészet, Vitézség, Kereskedelem, Dicsőség, Mezőgazdaság, Építészet, Szobrászat, Hit, Termékenység, Szerénység, Jóság; a Váci utcai oldalon a Szerénység, Jóság, Földművelés, Dicsőség, Kereskedelem, Szobrászat, Hit, Termékenység alakjai láthatók. A Türr I. utcai homlokzatot tagoló egy-egy ablaktengelyes falszakaszok között, alig visszaugratott sík falfelületek kaptak helyet. Deák F. és a Váci utcai földszinti falpillérek között acélszerkezetű üzletportálokat építettek be. A Deák F. utcai főbejárat a falpillérek mögötti három ablaktengely szélességű nyílt külső előcsarnokban helyezkedik el. E teret, magyaros motívumokat is idéző, domborműves, kazettás falsávok díszítik, a falakon és a mennyezeten. A bejárati lépcső két oldalán, a falpillérek között oszlopos kő mellvédek láthatók. A bronz főkaput Jungfer Gyula készítette. A kapu feletti kő gyümölcskosár és puttódíszeket Müller Ernő faragta ki. A Türr I. utcai, egyszerűbb kialakítású bejárat fölött hasonló díszeket helyeztek el, amelyek fölött vízszintes-íves párkányzatot csigavonalas díszítésű mellvéd hangsúlyoz. Az épület emeleti nyílászárói tagozatos keretezésűek, és egyenes záródásúak; az ablakokat könyöklőpárkányokkal látták el. A Deák F. utcai homlokzaton az első és második, a Váci utcai homlokzaton és a sarokrizalitokon a második emeleten, kőbábos korláttal ellátott erkélyek kaptak helyet. A konzolokra ültetett erkélyek sarkain szobrászati díszítésű kő posztamensek láthatók. A harmadik emeleti ablakok mellvédjeit domborművek díszítik. A monumentális párkányt, a sarokrizalitokat közrefogó falfelületek felett, csigavonalas állókonzolpárok tagolják. E párkány felett, egyenes záródású, mélyen a falfelületbe húzott ikerablakok helyezkednek el. A sarokrizalitok felett köríves falazás, - tkp. csonka torony - látható. E fölfalazást tagoló ión pilaszterek között íves körablakokat építettek be. A fölfalazásokat kovácsoltvas körrácsok koronázzák. A sarokrizalitokat közrefogó falfelületeket, a főpárkány fölött kő-posztamnesek díszítik, amelyeken - mindkét köríves fölfalazás két oldalán - Pest és Buda stilizált nőalakjai láthatók, Maróti Géza alkotásai.

Teljesen letakarva az egész, folynak továbbra is az átépítési munkálatok.

2008.12.10 18:35 QnJ állapot: 3 - pont: 5

átépítés alatt

2008.08.27 19:45 fa-peti állapot: 3 - koordináta: N 47° 29,750' E 19° 3,037' - pont: 1

Fel van állványozva, tábla figyelmeztet a lehulló épületdarabok veszélyeire. Nagyon leromlott az előző felmérés óta.

2008.07.09 16:32 Pilis50 állapot: 5 - koordináta: N 47° 29,746' E 19° 3,008' - pont: 5

Még jó állapotban van, de már hordják ki belőle az öntöttvas korlátokat (is) (talán megőrzik?), körbe van állványozva, lezárva ...

Portál (0.066 km)
Pesti Vigadó (0.081 km)