Máriássy-kastély

Ország: Szlovákia
A település magyar neve: Márkusfalva
A település német neve: Marksdorf
A település latin neve: Villa Marci
Cím: Michalská utca 59.
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az egész Észak-Magyarországon komoly birtokokkal rendelkező, a szászok közül egyedül bárói rangig emelkedő, Márkusfalvát már évszázadok óta birtokló Másiássy család jeles tagja, Máriássy Ferenc a 17. században építette a négy kerek sarokbástyával rendelkező, szabályos téglalap alaprajzú reneszánsz kastélyt. A 18. században felújították, illetve rokokó stílusban átépítették. Ekkor kapta homlokzata a gazdag stukkódíszítést. Műemléki felújítása 1984-1994 között zajlott. A kastélyban megtekinthetjük az igen gazdag történelmi bútorgyűjteményt, amely Kelet-Szlovákia több kastélyának bútorait is tartalmazza. A kastély melletti istálló épülete szintén megtekinthető, hiszen itt kapott helyet a büfé :-)
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)