Ezernyolcszáz év után nyitották fel a szarkofágot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/ciml.jpgBolygatatlan gyermekszarkofág került elő a Budapest III. kerületi Zápor utcában tíz másik gyermek temetkezésével együtt – számolt be a Régészet Budapesten honlap.

2018.03.07
Forrás: Régészet Budapesten

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/02.jpgA feltárási eredmények többszörösen rendkívüliek, hiszen itt az eddigi ismereteink szerint a katonaváros házai álltak ezernyolcszáz évvel ezelőtt, így a saroktelken folytatott megelőző feltárás során épületmaradványokra készültek a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei, akik Dr. Vámos Péter régész vezetésével két ütemben kutattak a területen. A telekből mintegy 360 négyzetméteres részt tártak fel a kellő mélységben, s a terület nyugati részén valóban római kori falmaradványokat találtak. Ezek mellett azonban több, részben szarkofágos, részben kőlapokkal határolt gyermektemetkezés került elő. A temetkezések egy részét a későbbiekben feldúlták, volt, ahol csak szórványcsontokat találtak, s így összesen kilenc csontvázas és két hamvasztásos temetkezést sikerült azonosítani. A sírok tájolása azonos volt, kivéve egy alsóbb rétegben lévő, korábbi temetkezést, ahol egy felnőttet, vagy nagyobb kamaszt temethettek el. Városon belüli, ilyen jellegű temetkezésekre eddig még nem volt példa Aquincumban.

 

A teljes cikk és további képek a Régészet Budapesten portálon

 

Kapcsolódó cikkünk:

Szarkofág a parkoló mellett

 

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Tízéves a műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180617szuletesnap/ciml.jpg2008. június 17-én lett nyilvánosan a látogatható a portál a látogatók számára. Egy évtized alatt változott a világ, változtunk mi is.

» tovább

Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább

Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

» tovább