Dunai kábelalagút

Ipari műemlék
közmű- és távközlési műtárgy
közmű alagút
rövid leírás:
Duna alatti járható kábelalagút, készült 1940-1942 között. Lejáratok a pesti oldalon a IX. ker. Laczkovich u. végén, a Csepeli HÉV és a Főv. Csat. Művek telepe között, a budai oldalon a XI. ker. Dombóvári út-Dunapart sarkán lévő KÉV Metró betongyár d
Topográfiai meghatározás:
A Déli-összekötő vasúti híddal párhuzamosan, attól mintegy 120 m-re délre, a Duna medre alatt 8 méterre húzúdó, 400 m hosszú közműalagút. Lejáratai a IX. ker. Laczkovich utcai 38086/4 hrsz-ú (Csepeli HÉV-Dunapart a Csatornázási Művek telepe között elterülő), illetve a XI. ker. Kopaszi gáti 4074/7 hrsz-ú ingatlanról nyílnak.

Jelleg:
Két végén süllyesztett vasbeton falú aknákkal. Elektromos kábelek vezetésére szolgál. Kör keresztmetszetű betoncső, melynek oldalában beton tálcákon helyezkednek el a vezetékek. Két végén hengeres akna, kétkarú monolit lépcsővel.

:
A Déli összekötő vasúti híddal párhuzamosan, attól mintegy 120 m-re délre, a Duna medre alatt 8 m-re húzódó, 400 m hosszú, elektromos közműalagút, vasbeton szerkezettel. Két végén hengeres akna kétkarú lépcsővel.
Építtető: Budapest Székesfőváros Elektromos művei.

A pesti lejáratot sikerült ma lefotóznom, körbe van kerítve, de alul látszik, hogy valaki megpróbálta felfeszegetni..

Közvágóhíd (0.430 km)
Nagyvásártelep (0.546 km)