Bernrieder-kastély

Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Paksról Kölesdre vezető országúttól kb. 400 m-re, parkban szabadon álló, T alaprajzú, összetett tömeg- és homlokzatképzésű, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetős kastély. É-D-i irányú, hosszabbik szárnya földszintes, É-i véghomlokzatán vas előtető alatt néhány lépcsőfokkal megemelt bejárattal. Középtengelyében magasabb, konzolos párkányzatú és megemelt tetőgerincű, kontyolt nyeregtetős keresztszárny, amelynek csupán rizalitszerűen kiugró homlokzatai közül a Ny-it sarokarmírozás hangsúlyozza. Az emeletes, kontyolt nyeregtetős, sarokarmírozott D-i keresztszárny D-i homlokzatának középtengelyében néhány lépcsőfokkal megemelt főbejárat, vas előtetővel. Középfolyosós, síkfödémes belső, 19. század végi nyílászárók. Feltehetően 19. század eleji, földszintes, klasszicista kúria bővítésével jött létre, ekkor épült D-i emeletes szárnya, egységesítették homlokzatait, és cserélték ki nyílászáróit. A kastélytól D-re szabálytalan U alaprajzú, földszintes, felülkontyolt nyeregtetővel fedett, egykori tiszttartói ház. Feltehetően a 19. század elején épült L alaprajzzal, később átalakították, hozzáépítve a harmadik, rövidebb szárnyat. A kastélytól É és DK-re cselédházak, gazdasági épületek, kerti lak, 19. század.

Kissé elhanyagolt állapotban van, vakolatpotyogás mindenütt.