Széchenyi-emlék és -kilátó (egykori gloriette)

azonosító11690
törzsszám16170
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaEgyéb építmény
eredeti főtípusegyéb
jelenlegi kategóriaEgyéb építmény
jelenlegi főtípusegyéb
jelenlegi típusgloriett
megyeBudapest
helységBudapest 12
címSzéchenyi-emlék út
helyrajzi szám9239
földhivatalFővárosi Kerületek Földhivatala
állapotKielégítő
rövid leírásA kilátó-építmény eredetileg a Városligetben a mai Hősök terén, a millenniumi emlékmű helyén, Zsigmondy Vilmos geológus által 1868-ban fúrt artézi kút fölé 1895-ben Ybl Miklós tervei alapján emelt ideiglenes kútház és milleniumi emlékmű volt. Az 1897-ben lebontott gloriettet a kiegyezés korában már kedvelt kirándulóhelynek számító Svábhegy déli részén, a Széchenyi-hegyen állították fel kilátóként. Tőle nem messze, a fogaskerekű állomás közelében Stróbl Alajostól megrendelt Széchenyi-bronzszobrot állítottak fel.
külső leírásA kilátó
A ma kilátóként funkcionáló egykori gloriette a Széchenyi-emlék úton, a Rege út torkolatánál áll. A nyolcszög alaprajzú építményre kétoldalt széles, ballusztrádos korlátú lépcső vezet fel. A rusztikus falazatú alépítményen emelkedő teraszt ballusztrádos mellvéd övezi, sarkain pillérekkel, amelyeket kőbábok díszítenek. A lépcsők ballusztrádjainak indításánál álló hengeres pilléreken Budapest volutás keretű címere, fölötte oroszlánmaszk. A homlokoldal hármas ablaknyílása fölött félköríves párkány, a terasz mellvédjéhez kapcsolódó lezárásának sarkaiban dekoratív mintaként tekeredő delfinpár. Az orommező felirata:
"Széchenyi István gróf, a legnagyobb magyar dicsőségére Ybl Miklósnak ezt az alkotását az artézi kúttól idehozták 1898-ban Márkus József főpolgármester, Halmos János polgármester idejében. Átépítették 1926-ban Ripka Ferenc Dr. főpolgármester, Sipőcz Jenő Dr. polgármester idejében."
A homlokfal előtt, a lépcsőkarok közötti ívesen előreugró peremű egykori medence ma pázsittal van feltöltve, ennek közepén az 1991-ben felállított bronz Széchenyi-büszt.
A túloldalon a hegy lankája felé két támfallal övezett plató előtt lépcsősor vezet a kútház kétszárnyú, csillagdíszes bronzajtajához.
A terasz közepén magasodik a kútház kupoláját eltakaró, kőből falazott hengertest, amelynek tetején lépcsőzetes átvezetés után emelkedik a harang formájú, fém zászlórúdtartó. Felületét gyöngy- és palmettasoros párkány fölött groteszk maszkok és gyümölcsfűzérek sora, szárnyas oroszlánfejek és fesztonmotívum tagolja. Karcsúsodó gyöngy- és rozettadíszű átvezető tagja után emelkedik a magas zászlórúd.

A Széchenyi-emlékpad
Az építménytől balra ívsoros díszítésű, faragott kőpad. Homlokoldalának felirata:
"Vándor, kit utad erre hoz,
e kéz hordta kőrakáshoz,
tudd a legnagyobb magyar nevét
a dicsők dicsője, a nagy Széchenyiét!
Keresztelője volt a honfi […]
tisztelve, áldva a nemes […]
viseli ez orom,
most és mindenkoron."

A Széchenyi-emlékmű
A kilátó mögött kétoldalt egy-egy széles ívben kanyarodó lépcső vezet lefelé ahhoz a magaslathoz, ahol a Széchenyi-emlékmű áll. A hegyoldal kivájásával kialakított fennsíkot szélei felé alacsonyodó, tetején vaskorláttal szegélyezett küklopszfal határolja. Közepén az egykori mellszobrot befogadó kőkeret dús profilozással, volutás-kagylós kereteléssel. A keretezett falmezőben újabb, ovális formájú kőkeret, a büsztöt tartó talapzattal.
állapot leírásaA Széchenyi-emlék és -kilátó a Széchenyi-hegynek a Széchenyi-emlék út és az Evetke út által határolt magaslatán emelkedik.
A kilátó és a Széchenyi-emlékmű állapota általában jónak mondható. Sérülések és hiányok leginkább a kilátó kőből faragott részein mutatkoznak. Néhány lépcsőfok és az alépítmény párkánya töredezett, a korlát és a mellvéd az illesztéseknél több helyütt szétvált, a mellvéd kőbábjai közül négy hiányzik illetve sérült.
átfedő műemlékEgyéb (2010.05.07 12:06 prozak01)
 szerkesztés

Állapotjelentések

2009.12.03 11:47 prozak01 - állapot: 5 - pont: 3

A környezet rendezett, szép a park, a szobor ,és a kilátó is.Kilátás sajnos nemigen volt, nagy volt a köd..

2009.02.12 12:58 Bélosz - állapot: 5 - koordináta: N 47° 29,675' E 18° 59,235' - pont: 5

pontos idő és koordináták
pontos idő és koordináták
Emlékmű és kilátó
Emlékmű és kilátó
Széchenyi emlékmű
Széchenyi emlékmű
Emléktábla
Emléktábla
Feljárat...
Feljárat...
Zászlórúd tartó
Zászlórúd tartó
Lejárat...
Lejárat...

A kilátó/emlékmű karbantartott, tiszta. Falfirka sehol nincs!
A környezet is rendezett(!), a feljáratok mellett frissen ürített
szemétgyüjtők vannak!

A koordinátákat a szobor talpazatánál mértem:
Bélosz

2008.07.17 15:55 jalso - állapot: 4 - koordináta: N 47° 29,671' E 18° 59,227' - pont: 1Ha már erre jártam, én is készítettem róla egy képet. Sajnos éppen esett az eső, így a kép nem a legvidámabb. A kilátó állapota szerintem csak 4-es.

2008.06.22 18:37 3D - állapot: 5 - koordináta: N 47° 29,677' E 18° 59,235' - pont: 5
Jó állapotban, csak a zászlót kellene kicserélni.