Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

2018.07.02
Fotó: Gulyás András Zoltán, Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/03.jpgÚjabb három sírt azonosítottunk a korábban már feltárt két honfoglaló temetkezéstől nem messze. A korábbiakban egy felnőtt férfi és egy fiú földi maradványai feküdtek viszonylag csekély mélységben. Az előbbinél egy nagyon hosszú, markolattal a láb felé, vagyis fordítva elhelyezett szablya, valamint egy bronz tarsolyzáró bizonyult roppant ritka leletnek, míg a fiúval a többi között eg bogozót, valamint feltehetően tegezt temettek el” - mondta el a műemlékem.hu magazinnak Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum régésze. „Hogy az új sírok esetében milyen leletekkel számolhatunk, természetesen még nem tudjuk, ám ezt feltételezzük, hogy egy honfoglaló temetőre bukkantunk, vagyis vannak még sírok a feltárásra szánt területen.

A Jászfényszaru határában, összesen három hektáron folyó feltárás egy hónapja vette kezdetét egy ipari beruházás előkészítéseként. A lelőhely már korábban is ismert volt, a rendkívüli leletgazdagság azonban csak az ásatás során vált nyilvánvalóvá. A három hektárnak eddig a hatodát tárták fel, amelyen több mint ötszáz régészeti objektumot azonosítottak.

A leletek túlnyomó többsége a római korból származik, amikor egy szarmata település volt ezen a helyen. Ez túlnyúlik a jelenlegi feltárási területen, vélhetően egy kifejezetten komoly falu állhatott itt a 3-4. században. A mostani feltárás már két „utcáját” azonosította az azokat egykor szegélyező, félig a földbe ásott házakkal együtt. Ez a szarmata megtelepedés feltehetően a Csörsz-árokhoz kötődött, amelynek egyik szakasza Jázsfényszaru közelében húzódik. Bár sok részete ismertté vált az elmúlt napokban, a pontos szerkezetét egyelőre nem lehet felvázolni.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/02.jpgAz egyik szarmata házban egy rendhagyó leletre, egy római kulcsra bukkantunk. Már csak azért is érdekes, mert a szarmaták nyilván nem a saját épületük bezárásához használták. Több római pénzünk is van, valamint a közelben tudunk egy római őrtoronyról is” - tette hozzá a régész. „A mostani leletek is arról árulkodnak, hogy sokkal részletgazdagabb lehetett itt ez a korszak, mint korábban sejtettük.

A feltárás a tervek szerint augusztus 20-ig tart majd, eddig kell (feltehetően rohammunkában) végezniük a szakembereknek a teljes területtel. Az első hónap során előkerült leletekből néhány már a Jász Múzeumban a napokban megnyílt időszakos tárlaton látható, amely Jász Világtalálkozóhoz időzítve mutatja be Jászfényszaru történetét az elmúlt évtizedekben előkerült régészeti emlékek tükrében.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Víz alatti régészet: áttörés előtt

Gombaszög: így mentik meg a pálos kolostort

 

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Szeged és Szabadka: összeköt a szecesszió

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180627szegedszabadka/ciml.jpgA közös szecessziós örökséget bemutató program indult Szegeden és Szabadkán uniós támogatással.

» tovább